FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat miercuri, că în legislația cu privire la sistemul de irigații se vor introduce și sisteme locale sau microsisteme de irigat la ferme.

Noua modificare pe care ministrul agriculturii vrea să o aducă actului normativ referitor la sistemul de irigații are drept scop reducerea costurilor cu energia și apa pentru fermierii care utilizează astfel de echipamente, susține oficialul.

De asemenea, ministrul de resort a precizat că vor fi făcute modificări legislative şi referitor la obţinerea avizelor şi documentaţiilor pentru înfiinţarea sistemelor de irigaţii locale, astfel încât fermierii vor depune o cerere de înfiinţare a sistemului iar ANIF va obţine toate avizele şi autorizaţiile necesare, notează Agerpres.

„Am iniţiat cu domnul deputat Florin Barbu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, o modificare a Legii 138 privind irigaţiile, ca să introducem sistemele de irigaţii locale, sistemele de irigaţii la nivelul fermelor, astfel încât fermierii să-şi poată crea microsisteme de irigat şi să le deservească nevoia lor principală. În normele de aplicare ale legii, vom aduce o modificare prin care ANIF se va ocupa de întreaga documentaţie, fermierii vor depune doar o cerere pentru înfiinţarea sistemului de irigaţii local, iar angajaţii ANIF vor fi cei care vor obţine toate avizele de la autorităţile cu atribuţii în domeniu. Totodată, prin această modificare legislativă vom extinde şi vom rezolva, practic, o situaţie pe care fermierii o solicitau, aceea a decontării cu până la 50% a energiei utilizate pentru irigaţii. În momentul de faţă beneficiau doar acei fermieri care aveau contracte cu ANIF de furnizare a apei”, a subliniat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a menţionat că startul cu privire la umplerea canalelor pentru irigaţii a fost dat încă din data de 19 martie și mulți fermieri au început deja să irige.