FacebookTwitterLinkedIn

Pentru a încuraja biotehnologiile care fac culturile agricole mai rezistente la schimbările climatice, miniștrii europeni ai Agriculturii cer adaptarea rapidă a cadrului european de reglementare cu privire la Organismele Modificate Genetic.

Un raport al Comisiei Europene, din luna aprilie 2021, recomandă modificarea regulilor drastice ce încadrează OMG-urile, considerându-le „neadaptate” la tehnicile de editare a genomului, ce permit dezvoltarea de soiuri de semințe rezistente la anumite ierbicide sau la secetă, notează AFP. Astfel de soiuri sunt cultivate experimental dar nu pot fi comercializate, se arată în raport.

Cu prilejul reuniunii lor de la Praga, desfășurată în semn de omagiu sub figura cehului Gregor Mendel, părintele geneticii moderne, miniștrii europeni ai Agriculturii au cerut ca aceste biotehnologii să devină un instrument pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Tehnicile de editare genomică sunt un instrument minunat pentru a face astfel încât culturile agricole să aibă nevoie de mai puțină apă, de mai puține produse fitosanitare și de îngrășăminte, să fie mai rezistente”, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas Puchades.

„Imediat ce aceste noi tehnici genomice vor permite asigurarea tranziției agro-ecologice și să facem față schimbărilor climatice, aceasta este o cale pe care trebuie să o explorăm”, a apreciat și omologul francez Marc Fesneau.

Cu toate acestea, unele state membre se declară vigilente pentru că acest nou cadru să nu însemne o relaxare pentru Organismele Modificate Genetic.

„Slovacia se opune OMG-urilor, agricultura europeană nu are nevoie de ele. În schimb, suntem deschiși la noile metode de selecție genomică pentru că suntem conștienți că trebuie îmbunătățite soiurile la climă. Vrem să discutîm opțiunile posibile”, a subliniat ministrul slovac al Agriculturii, Samuel Vlcan.

„Nu vrem OMG-uri, însă noi vorbim aici de editare genomică. Va fi nevoie de o abordare prudentă care să semene cât mai mult posibil cu metodele tradiționale de selecție…Trebuie puse la punct soiuri mai rezistente la secetă, la frig, la dăunători”, a insistat și ministrul ceh al Agriculturii, Zdenek Nekula, care a cerut o „analiză exhaustivă” înaintea oricărei decizii.

În acest context, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a promis că va veni cu o propunere legislativă în al doilea trimestru din 2023.