FacebookTwitterLinkedIn

Ministerul Sănătății va selecta 25 de proiecte de investiții prioritare în construcția de spitale, din lista inițială de 49 de proiecte, pentru a se putea încadra în bugetul alocat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Suma disponibilă pentru primele două etape de finanțare este în valoare de 1,08 miliarde de euro, respectiv 635 milioane de euro.

Conform aranjamentelor operaționale din cadrul PNRR, trebuie îndeplinite cel puțin 25 de investiții din lista predefinită de 49 de investiții, ceea ce presupune o investiție medie de 68,96 milioane de euro.

”Bugetul total general cumulat pentru cele 49 de investiții din lista predefinită este în valoare totală de 3,76 miliarde de euro, care excede cu 2,03 miliarde de euro. Mai mult, tinând cont de evoluția prețurilor materialelor de construcție în contextul actual, este de așteptat ca bugetele estimate pentru investiții să fie subevaluate”, potrivit Ministerului Sănătății.

Instituția precizează că pentru a putea realiza cel puțin 25 de proiecte de investiții în infrastructura spitalicească și pentru a se putea încadra în bugetul de 1,724 miliarde euro, este obligatoriu să se stabilească un plafon maximal pentru bugetul propus pentru finanțare.

Pentru îndeplinirea obiectivelor, bugetul maxim permis pentru finanțare este calculat din bugetul mediu la care se poate adăuga un factor corecție de + 200% peste medie, care permite finanțarea proiectelor cu suma maximă de 206,88 milioane de euro.