Ministerul Energiei a publicat un nou proiect de strategie energetică națională, care propune opt „obiective strategice fundamentale” pentru perioada 2020-2030 și orizontul anului 2050. Până în 2030, România ar urma, conform acestui proiect, să își scadă cu 43,9% emisiile poluante, să producă 30,7% din energie din surse regenerabile și să scadă cu 40,4% consumul final de energie.
Cele opt obiective sunt asigurarea accesului la energie pentru toți consumatorii, creșterea eficienței energetice, modernizarea sistemului de guvernanță corporativă, protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice.
Alte obiective sunt ”piețe de energie competitive”, formarea de personal califiat în sectorul energetic, și creșterea aportului regional și european al României prin valorificarea resurselor naționale.
Ultimul obiectiv este denumit ”România, furnizor regional de securitate energetică”.
Documentul enumeră o serie de ”investiții prioritare”, precum creșterea producției de energie din surse regenerabile, continuarea investiției în centrala nucleară din Cernavodă, producția de hidrogen sau înlocuirea centralelor pe cărbune cu unele pe gaz.