FacebookTwitterLinkedIn

Ministerul Economiei va acorda ajutoare de stat către opt companii din industria prelucrătoare. Instituția gestionează pentru 2022 şi 2023 o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat în valoare de 300 milioane de euro.

“Este prima oară în 30 de ani când industria prelucrătoare este sprijinită printr-o schemă de ajutor de stat. Bugetul alocat a fost suficient pentru a acoperi 8 cereri de finanţare, din cele 97 care au fost depuse. Cererea de finanţare a fost uriaşă”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-un comunicat.

Schema se aplică în baza acordurilor de finanţare emise de Ministerul Economiei până în 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise.

În luna decembrie, după finalizarea etapei de depunere a dosarelor, 97 de firme depuseseră proiecte, însumând o cerere de ajutor de aproximativ 600 milioane de euro.

”Industria are nevoie de sprijin, mai ales după ce a traversat trei crize consecutive, motiv pentru care vom deschide un nou apel, iar din 2024 schema pentru industria prelucrătoare va deveni una multianuală, cu un fond de sprijin majorat la 500 de milioane de euro/an”, a precizat ministrul.

Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investiţiile în active corporale şi necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.