FacebookTwitterLinkedIn

Ministerului Dezvoltării a deschis apelul de proiecte pentru construcția a peste 5.522 de locuințe nZEB destinate tinerilor care provin din comunități și grupuri marginalizate și specialiști din domeniul sănătății și al educației. Investiția se va ridica la 370 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Se deschide apelul de proiecte al Ministerului Dezvoltării pentru finanțarea construcției a peste 5.522 de locuințe nZEB pentru tineri care provin din comunități și grupuri marginalizate și specialiști din domeniul sănătății și al educației”, anunță ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. 

“Locuințele vor avea consum de energie redus, provenit din surse regenerabile, și vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, termoficare și iluminat”, a declarat ministrul.

Ministerul oferă autorităților publice locale, care pot accesa aceste fonduri, și un proiect tip, conform cu reglementările, care are toate avizele necesare și este ușor de implementat. ”Fiecare unitate administrativ-teritorială poate crea și construi un proiect propriu sau poate folosi proiectul tip pus la dispoziție de Ministerul Dezvoltării”, a spus ministrul, adăugând că aceste proiecte tip sunt pentru clădiri cu câte șase apartamente de două camere și 65 de metri pătrați. Proiectele trebuie adaptate doar terenului pe care vor fi construite: https://bit.ly/3sxIV4K

Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade. Locuințele vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse.

În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici – un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie, a subliniat ministrul. În același timp, aceste locuințe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul, a conchis Cseke Attila.