FacebookTwitterLinkedIn

După ce a fost negociat timp de aproape două luni în coaliţia de guvernare, proiectul de lege privind noile măsuri fiscal bugetare a fost publicat astăzi de Ministerul de Finanţe. Documentul prevede, printre altele, modificarea sistemului de impozitare pentru companii şi bănci, iar facilităţile pentru angajaţii din IT şi construcţii sunt eliminate.

Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament pentru acest pachet fiscal.

Proiectul instituie un impozit minim pe cifra de afaceri pentru firmele a căror cifră de afaceri depășește 50 de milioane de euro, dar și un impozit suplimentar de 1% din cifra de afaceri pentru instituțiile bancare.

Pentru microîntreprinderi, cota de 1% se va aplica numai acelora care nu depășesc venituri de 60.000 euro și care nu au activități legate de software și tehnologia informației, HoReCa sau servicii medicale.

Pentru celelalte microîntreprinderi, cota de impozitare va fi de 3%, se limitează facilitățile fiscale din construcții și tehnologia informației la venituri de până la 10.000 lei brut lunar pe angajat, pentru ceea ce depășea această sumă fiind datorat impozit.

Sunt și modificări în domeniul TVA. Printre acestea, aplicarea cotei standard pentru berea fără alcool sau alimentele cu zahăr adăugat al căror conținut total de zahăr este de minimum 10 grame la 100g de produs.

Începând cu data de 1 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu pot dovedită, prin introducerea unei cote de 70%, notează RRA.

Tichetele de vacanță vor fi acordate numai angajaților din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 de lei brut, iar valoarea acestora va crește la 1.600 de lei de anul viitor.

Printre măsurile de reducere a cheltuielilor se numără diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat, subsecretar de stat și a funcțiilor similare, desființarea posturilor vacante și a funcției de șef de birou.

Proiectul prevede reducerea funcţiilor de conducere în sistemul bugetar şi condiţionează acordarea tichetelor de vacanţă de nivelul salariului.

Autorităţile consideră că noile prevederi vor reuşi să diminueze deficitul bugetar şi să elimine riscul pierderii unor fonduri europene de miliarde de euro.