Cautare
, Contributor

Internal Communication Leader la Medicover

Opinii |
|

Millennials și curajul de a alege

Alegerile sunt cele care ne pun frâiele controlului în mâini, sunt cele mai puternice instrumente cu ajutorul cărora ne putem construi viitorul. Arta de a alege este capacitatea de a găsi un echilibru între visurile, abilitățile și valorile noastre, dar și multiplele posibilități disponibile. Potrivit celor mai multe studii, facem zilnic 30.000 de alegeri.
xenia_mitran

Un lucru e cert: societatea de consum nu ne face viața mai ușoară, lărgind în permanență plaja de opțiuni care pot complica luarea unei decizii: apariția unor gadgeturi noi pe care dorim să le deținem sau lărgirea spectrului de experiențe pe care dorim să le testăm. Alegerea unei facultăți, a unei cariere, alegerea orașului sau a țării în care dorim să locuim fac parte din responsabilitățile celui care a devenit adult. Iar în cele mai multe dintre cazuri, teama de eșec ne paralizează și ne oprește din a face o alegere care ne-ar putea duce mai departe în viața personală sau profesională.

Avem o multitudine de opțiuni, motiv pentru care tindem să alegem calea ușoară. Uneori diversitatea și noutatea ne sperie, ne obosesc pentru că presupun mai multă analiză, mai multe întrebări cărora trebuie să le răspundem, efort și epuizare. Sau pentru că acesta este spiritul în care am fost educați: să nu ne asumăm riscuri și să nu facem noi alegerile. Părinții noștri s-au trezit puși în fața unei schimbări radicale: de la prea puține opțiuni, la foarte multe variante între care să poată alege. Poate ce ne deosebește de părinții noștri este exact curajul de a ne construi o viață proprie.

Iar noi, pe de altă parte – fie că suntem conștienți sau nu, suntem obișnuiți să avem multiple opțiuni, și ni s-ar părea chiar anormal să nu fie așa. Aici, complexitatea și gradualitatea alegerilor pot fi comparate cu diversele tipuri de alegeri corelate cu diversele situații sau etape din viața noastră.

Acum câteva săptămâni, am intrat, împreună cu o prietenă, într-un local din București. Pentru că vremea era frumoasă, am ales să stăm pe terasa liniștită a pub-ului. O domnișoară ospătăriță ne-a anunțat că nu servesc afară, deși două mese erau ocupate deja de câțiva clienți. Nu am mai apucat să o întrebăm de unde tratamentul preferențial. Am stat câteva secunde să ne gândim dacă să plecăm sau nu. Deși căutasem preț de 40 de minute un loc liniștit și liber – iar timpul nostru era limitat, am ales să plecăm. Raționamentul a fost simplu: aveam atâtea alte locuri disponibile, în care poate ar fi existat posibilitatea să găsim combinația ideală: terasă, loc liber și amabilitate încât nu am dorit să ne petrecem următoarele două ore într-un scenariu de compromis.

TIRAJELE VÂNDUTE ALE PRESEI SCRISE

Când vine vorba de alegeri complexe, crește importanța actului decizional: în ceea ce privește alegerea unei facultăți sau a unei cariere, lucrurile se complică. Nu mai este vorba doar de alegerea unui pub, doar de aplicarea unui calcul matematic, nu mai este vorba doar despre riscul pe care îl putem prevedea și încadra în formule, ci de incertitudine, pe care – în cele mai multe dintre cazuri, nu o putem controla.

Dacă mai sus era vorba doar despre o stare de disconfort, aici, la nivelul următor, intervine anxietatea. Păstrând aceeași paralelă, în trecut, când opțiunile nu erau multe, responsabilă pentru eșecul individual era societatea care limita. Acum, când spectrul e mai larg, când avem nenumărate opțiuni, singurii responsabili, se pare, suntem noi. De aici, și anxietatea în privința alegerilor.

LIPSA DE COMUNICARE NU E NICIODATĂ PRINCIPALA PROBLEMĂ

Prima confruntare adevărată cu începutul vieții de adult, adică momentul în care trebuie să luăm decizii în mod conștient, este alegerea unei facultăți. Vârsta, fantomele unui regim încheiat nu foarte demult, teama, lipsa încrederii în propriile forțe, lipsa reperelor și a ghidajului sunt doar câteva dintre motivele pentru care, mulți dintre noi ne aflăm efectiv într-un blocaj mental și nu știm ce să alegem.

Pe toată perioada liceului, am simțit nevoia de ghidaj, mi-aș fi dorit să stau de vorbă cu cineva care să mă sfătuiască obiectiv, să îmi pună întrebările potrivite care să mă ajute să iau ulterior singură o hotărâre prin prisma căreia să schițez viitorul meu traseu profesional. Ceea ce îmi doream atunci și nu știam să definesc se numește consiliere în carieră. Am avut șansa să cunosc un om deosebit care m-a ajutat să mă (re)descopăr zece ani mai târziu, ce-i drept, însă m-am bucurat că am avut curajul de a cere ajutor chiar și atunci.

Pentru că avem nevoie de oameni care să vină cu perspective noi, avem nevoie de repere, de mentori. În toate basmele, poveștile și filmele pe care le știu, eroul reușește să își ducă misiunea la bun sfârșit doar cu ajutorul altor persoanje care îl sprijină. Revenind, provocarea de a-și alege facultatea pune multă responsabilitate pe umerii adolescentului care devine adult.

Ce ne scapă nouă de obicei este faptul că alegerea pe care o vom lua într-un anumit moment al vieții noastre nu trebuie să fie o decizie permanentă: dacă am luat o decizie neinspirată nu este definitoriu pentru întregul parcurs personal sau profesional din simplul motiv că viața este compusă, așa cum spuneam și mai devreme, dintr-o serie de alegeri. Și absolut de fiecare dată când alegem ceva, avem mai multe de câștigat decât de pierdut: învățăm din greșeli și câștigăm experiențe de viață. Sigur că nu e ușor, mai ales la vârste fragede pentru că, așa cum spunea și unul dintre poeții mei preferați, E.E.Cummings, „It takes courage to grow up and become who you really are.’’

Următoarea etapă și poate cea care implică cele mai multe riscuri și incertitudini este alegerea unei cariere sau alegerea de a face o schimbare în carieră, fie ea de companie sau de domeniu. Pe parcursul carierei mele, am făcut câteva alegeri importante. Sigur, în aceeași direcție: a cuvintelor, a poveștilor, a imaginației, a industriilor creative. Să încep un nou job sau să renunț la un altul a fost mereu un prilej de emoție, de entuziasm, de visare – în primul caz  – sau de chestionare, de teamă, de incertitudine – în cel de pe urmă.

De fiecare dată când a trebuit să aleg un nou job am simțit acea stare de paralizie despre care vorbeam mai sus, dată de multitudinea de posibilități, de teama de a nu alege greșit, teama de a nu dezamăgi. Din toată experiența mea de „om care face o alegere”, am învățat că soluția este să îți definești fricile, apoi să găsești cauzele lor, să le accepți și să ceri ajutor. Mai mult: să te documentezi, să faci liste de pros&cons, liste de priorități, să treci de la gândirea de tipul „așa a fost să fie” la asumarea de tipul „eu am ales să fac asta”.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE FILME ȘI SERIALE – FEBRUARIE 2018

În afară de factorul rațiune, care este fundamentul alegerilor, care ne ajută să cunoaștem toate riscurile și probabilitățile – văzând dinainte ce consecință va avea alegerea noastră, trebuie să luăm în calcul și demersul euristic și, de ce nu, să ne bazăm și pe intuiție: când totul e incert, când nu avem cum să anticipăm demersul firesc al lucrurilor.

Am avut curajul să aleg fără să îmi fie teamă doar în momentul în care  m-am „pus pe pauză”, m-am privit obiectiv și am răspuns la câteva întrebări simple, dar esențiale. În momentul în care am înțeles care sunt consecințele alegerii de a nu alege nimic și mai ales atunci când am înțeles că nimeni nu poate hotărî în locul meu.

Voi încheia cu un sfat pe care l-am primit de la o foarte bună prietenă într-o perioadă în care eram pierdută într-o mulțime de scenarii și opțiuni: „Ești în bibliotecă. Alege o carte”.

Xenia Mitran este Copywriter și Redactor-Șef al revistei Contact Center Magazine. În timpul liber, este PR Manager la revista de literatură și fotografie SUBCAPITOL. Când nu organizează evenimente culturale sau când nu scrie texte catchy, Xenia citește cărți bune. Crede că noua poezie, scrisă de tinerii născuți după ’89, ar trebui să inspire publicitarii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii