Cautare
, Contributor

Directorul Reprezentanţei de Promovare și Informare Turistică a României pentru Marea Britanie și Orientul Mijlociu, cu sediul la Londra.

Travel |
|

Mii de povești autentice din întreaga lume

Călătoriile mele au fost mereu despre culoarea locală și mai puţin despre culoarea cu care o ţară sau un loc era pictat/ă în mass-media internaţională, on-line, în print sau la TV. M-au atras mai mult viaţa de zi cu zi a localnicilor, unde mâncau, ce superstiţii aveau, pe sub ce pod nu treceau și ce piatră, floare sau statuie le purta noroc.
Razvan Marc_contibutors

Așa am ajuns să văd turnul Eiffel doar la a patra călătorie la Paris deși știam pe de rost China Town-ul parizian de la Place D’Italie; așa am ajuns să știu mai întâi cele mai bune locante ce vindeau noaptea târziu ciorbă de burtă în Istanbul înainte de a vizita pe îndelete palatul Top Kapi.

Și știu că nu sunt singurul care vrea să simtă un loc și nu doar să-l bifeze. Suntem mulţi. Iar câţiva dintre noi au mers un pas mai departe și au creat o aplicaţie care face exact acest lucru – te ajută să vezi un loc prin ochii localnicilor, să îl descoperi cu adevărat și să te și distrezi făcând acest lucru.

Aplicaţia este la început, dar merită să fie cunoscută și mai ales folosită. Despre aplicaţie, numită Questo, am stat de vorbă cu Alex Govoreanu, Chief Play Officer, în primul interviu aici, #lafrizer.

Cum aţi inventat Questo? Ce v-a venit? De ce o aplicaţie de travel? E o aplicaţie de travel?   

Am creat Questo ca răspuns la o nevoie proprie, cea de explorare. Totul a început în timpul unei călătorii la Roma, când, după mai multe zile de vizitat cele mai populare locuri din oraș, ne-am dat seama că modul acesta de a călători nu ne creează amintiri, ci doar ne ajută să bifăm niște locuri. Experienţa noastră nu era autentică, nu învăţam nimic, iar asta pentru că noi călătoream de fapt pe urmele unor turiști, nu pe cele ale localnicilor.

Și atunci am apelat la gazda noastră de Airbnb, care ne-a recomandat să vedem alte locuri din oraș, locuri mai puţin populare, dar pe care le frecventează localnicii. I-am urmat sfatul și am descoperit un alt oraș, mai puţin aglomerat, mai ieftin, cu restaurante autentice și foarte multe povești frumoase. Și așa ne-a venit în minte ideea să creăm o aplicaţie care să îţi arate orașele pe care le vizitezi prin ochii localnicilor.

Apoi desigur că au mai urmat multe luni de brainstorming, timp în care am creat structura traseelor, am adăugat și elementele de joc și așa mai departe, dar esenţa a rămas: Questo este aplicaţia care te ajută să explorezi orașe cu ajutorul poveștilor spuse de localnici.

Cui se adresează Questo? Celor care deja au bifat atracţiile celebre? Celor care vor altceva de la o vacanţă? Care este publicul aplicaţiei? 

Questo se adresează celor care își doresc experienţe autentice. Celor care vor să exploreze atunci când călătoresc și nu se limitează doar la a bifa cele mai populare locuri din oraș. Specific, aplicaţia noastră se adresează cu precădere generaţiei millennials. Aceștia, spre deosebire de generaţiile anterioare, își doresc foarte mult ca, atunci când merg într-o ţară sau cultură nouă, să înveţe cât mai mult. Vor să cunoască obiceiuri și tradiţii, să mănânce și să bea local, să înveţe limba, să interacţioneze cu oamenii și așa mai departe.

Iar Questo exact asta face: îi plimbă pe utilizatori pe urmele localnicilor și îi invită să mănânce împreună într-un restaurant autentic. Pe lângă asta, Questo le spune tot felul de povești și legende despre locurile vizitate, astfel încât oamenii reușesc să înveţe mult mai multe despre orașul în care se află.

Cu siguranţă aduce ceva nou în piaţă. Mai exact ce? 

În primul rând, Questo creează tururi de explorare autoghidate. Asta înseamnă că utilizatorii noștri pot explora un oraș nou fără a fi nevoiţi să plătească un ghid. În al doilea rând, tururile noastre le oferă o perspectivă autentică a orașului, care le permite să vadă și altceva decât zonele ultraaglomerate. Apoi toată experienţa este bazată pe joc. Pentru a parcurge un traseu (quest), trebuie să rezolvi o serie de ghicitori pentru a ajunge dintr-un punct într-altul și a primi povestea locului respectiv.

Nu în ultimul rând, experienţa Questo se diferenţiază prin faptul că este focusată înspre a dezvolta comunităţile locale. Pe noi ne interesează foarte mult să promovăm afacerile autentice și să le oferim turiștilor șansa de a contribui activ la dezvoltarea comunităţilor pe care le vizitatează. În același timp, le dăm șansa să contribuie și altfel, prin susţinerea anumitor cauze locale. Spre exemplu, într-un quest din Sibiu vom adăuga în curând o casă istorică, ce tocmai a primit aviz de demolare. Utilizatorii care o vor descoperi vor fi apoi invitaţi să contribuie la salvarea ei, fie printr-un simplu share pe Facebook, care să mărească notorietatea cazului, fie prin suportul direct pe care îl pot oferi unui ONG care se luptă pentru salvarea casei.

Care e questul cel mai drag vouă? Ni-l puteţi descrie? 

Greu de spus, dar probabil că cel din Cisnădioara. Acolo, turiștii ajung mai mereu să viziteze doar cetatea de pe deal, lăsând astfel deoparte restul satului, care este plin de case săsești foarte vechi, de o frumuseţe extraordinară. Noi ne-am propus să schimbăm acest lucru, așa că am creat un quest prin care se parcurge circa 80% din timp prin sat, și doar restul pe la cetate.

Concret, oamenii trebuie să pornească într-o misiune de salvare a comunităţii, care este atacată de ceva vreme de un dragon. De-a lungul questului, oamenii află mai multe povești despre sașii din Cisnădioara, despre obiceiurile și tradiţiile lor, despre modul în care a luat fiinţă comunitatea și așa mai departe.

Care este cea mai inedită atracţie pe care aţi descoperit-o de când lucraţi la aplicaţie? 

Sunt multe și ne este greu să alegem una. Cetatea dacică de la Baniţa, Muzeul Aviaţiei, Cimitirul Bellu se numără cu siguranţă pe lista celor mai inedite, dar dacă ar fi să alegem una acum, poate ar fi Muzeul de Șah din Rotterdam, un muzeu foarte mic, dar cu niște colecţii deosebite de seturi de șah.

În ce parte a lumii vreţi să faceţi quest-uri? 

Absolut oriunde. Pentru quest-uri, doar cerul este limita, dar poate nici acolo. Nu de alta, dar poate cu ajutorul lui Elon Musk, o să ajungem să creăm quest-uri și pe Marte. Până atunci însă, ne limităm la Terra, unde odată cu lansarea pentru public a platformei noastre de construire de quest-uri, oricine va putea crea un traseu în orice oraș. În altă ordine de idei însă, pentru acest an, focusul nostru este înspre a crea quest-uri în Europa, care este și cea mai importantă piaţă pentru noi.

Cum găsiţi poveștile pe care se bazează quest-urile? 

Pentru poveștile quest-urilor am creat o platformă web separată de aplicaţie, pe care o numim Questo library. Aici, invităm contributori din întreaga lume să intre și să adauge locuri și povești din orașele lor pentru ca mai apoi să putem crea quest-uri. Astfel, am reușit ca până în prezent să adunăm deja câteva mii de povești autentice din întreaga lume.

Dacă aș folosi Questo, vacanţă mea ar fi (mai)… memorabilă? 

Memorabilă, într-adevăr. Folosiţi Questo ca punct de pornire, ca poartă spre o altfel de vacanţă. Nu vă refuzaţi nimic din ce vă place (în limitele legale), mergeţi pe mâna propriei curiozităţi și nu încetaţi să descoperiţi lucruri noi, povești noi, oameni noi, oriunde vă veţi afla.

CITEȘTE ȘI „Nu-i filmul cum e jurnalul“

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii