FacebookTwitterLinkedIn

Oficialul EY a afirmat în cadrul evenimentului că majoritatea sectoarelor din economie au fost afectate de criza provocată de coronavirus. „Industria de retail, cea alimentară și industria de curierat sunt printre singurele care mai sunt active, sau companiile care și-au reprofilat activitatea. Este evident că nu toate companiile pot să își reprofileze activitatea, este o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea, iar măsurile luate de către guvernele lumii cu privire la susținerea întreprinderilor mici și mijlocii a fost o decizie foarte importantă deoarece ele reprezintă aproximativ 90% din companii, nu doar în România, dar și la nivelul Uniunii Europene.”

Mihaela Mitroi a declarat că este necesară redirecționarea atenției către toți actorii economici, nu doar către companiile mici și mijlocii. „E nevoie de o companie mare dacă vrei să supraviețuiască o companie mică; toți sunt legați și conectați între ei. În numărul de persoane aflate în șomaj tehnic, regăsim un număr foarte mare de persoane de la aceste companii care au peste 249 de angajați și nu se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii. Consider că e foarte important ca aceste companii să își reînceapă activitatea, deoarece e nevoie să încasăm bani la bugetul de stat prin plata de impozite și taxe. Mediul de afaceri încearcă să supraviețuiască, sectorul cel mai afectat rămâne cel de servicii și consider că măsurile adoptate de Guvern sunt foarte bune și numeroase dacă ne uităm la alte țări din UE.”

Pe de altă parte, oficialul EY a menționat că în curând România va trece într-o nouă etapă, în care guvernul va adopta un set nou de măsuri. „Este foarte posibil ca măsurile din etapa numărul doi să țină de susținerea companiilor, de exemplu este probabil ca unele firme să primească împrumuturi sau să fie capitalizate.”

Mihaela Mitroi a oferit exemplul Austriei care a dezvoltat un proiect prin care le permite angajaților să lucreze 10% din timpul de lucru. La un program de 40 de ore pe săptămână, ei ar lucra doar patru. Angajatorii vor plăti cele patru ore lucrate, în timp ce statul va deconta diferența până la aproximativ 80% din salariul angajatului. „Comisia Europeană s-a inspirat din această măsură și acum propune un program care are menirea să ajute în această situație particulară, companiile care vor să își mențină activitatea dar nu își pot permite să plătească angajații într-un program normal.”

Referitor la proiectul IMM Invest, Mihaela Mitroi a spus că pare a fi o soluție bună, fiind un program mai vechi, din 2017, care a fost modificat și astfel a devenit mai flexibil, iar acum beneficiază de o sumă mult mai mare. „Este foarte important ca acest program să nu fie prea birocratic, deocamdată nu sunt suficiente informații cu privire la modul cum funcționează fondul național de garantare a creditelor, sunt niște semne de întrebare și încă mai există legislație secundară care trebuie emisă în acest sens. Mai există si alte scheme, schema de ajutor de stat 807 care vorbește despre investiții de minim un milion de euro, deci dacă ai investiții de minim un milion de euro în echipamente noi atunci poți beneficia de ajutor de stat în sensul în care îți oferă statul granturi, adică cash, de până la 50% din cheltuielile eligibile.”

Oficialul EY a menționat și importanța programelor de investiții. „Suntem într-un deficit bugetar mare, dacă Comisia Europeană ne lasă să-l facem și mai mare nu înseamnă că trebuie să stăm cu mâinile în sân, trebuie să demarăm aceste programe de investiții care vor face parte din deficitul crescut, dar așa putem să-l reducem în anii care vor veni. Până acum economia României a crescut pe consum, veniturile populației au fost afectate de criza sanitară deci este puțin probabil ca acesta să revină foarte repede. E nevoie un alt element care să stimuleze creșterea, adică investițiile publice, ele o să dea tonul.”

Mihaela Mitroi a declarat că după pandemie vom avea un deficit destul de mare, între 9% și 11%. „Dacă comparăm  această criză cu recesiunea din 2008, aceasta este destul de diferită, și atunci am avut un deficit mare, pornise de la 5,4 și am ajuns la 7,3 și în 2010. Criza de acum e foarte diferită pentru că sistemul bancar este mult mai solid decât atunci, iar nivelul taxării este foarte redus, nu putem stimula economia prin reduceri de taxe pentru că nu este spațiu fiscal și cred că nu se pot crește taxele în această perioadă deci cred că vom fi în situația în care ne trebuie foarte multă lichidate deoarece trebuie să injectăm în economie pentru ca firmele să poată să se susțină.”

În încheiere oficialul EY a menționat că revenirea la normal depinde foarte multe de găsirea unui vaccin de către oamenii de știință. „Anul acesta chiar dacă o să avem vești bune la nivel mondial nu știm când va ajunge în România un astfel de vaccin.”