FacebookTwitterLinkedIn

Microsoft, alături de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) șiAsociația Română a Băncilor (ARB), a lansat etapa a treia a campaniei de educație digitală #SigurantaOnline denumită “STOP MALWARE – Siguranța ta online depinde de tine”. 

Obiectivul acestei campanii constă în prevenirea criminalității cibernetice prin creșterea gradului de conștientizare privind pericolul generat de infracțiunile online implicând malware, ransomware și troieni bancari. 

Amenințările au crescut într-un ritm alarmant în ultimul an, iar estimările arată că, până în anul 2025, costul criminalității cibernetice ar putea fi de 10,5 trilioane de dolari anual, în creștere față de 3 trilioane de dolari cât era în urmă cu un deceniu și 6 trilioane de dolari, în 2021”, a declarat Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România.

Potrivit reprezentanților, Poliția Română a primit sesizări privind comiterea a 1.899 infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice în anul 2021, în creștere cu 37,21% față de anul 2020. Dintre acestea, cea mai mare parte (92,58%) a fost reprezentată de accesul ilegal la un sistem informatic.

De asemenea, sesizările fraudelor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice au crescut cu 85,53% în anul 2021, comparativ cu anul 2020. În primul trimestru din 2022, au fost înregistrate 431 infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice și 2.719 de fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.