FacebookTwitterLinkedIn

CEO-ul Meta (fosta Facebook) Mark Zuckerberg a anunțat, în raportul anual al companiei, că platformele Facebook și Instagram ar putea fi retrase din Europa.

Motivul? Regulamentele europene privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Dacă companiei Meta nu i se va oferi opțiunea de a transfera, stoca și utiliza datele utilizatorilor săi europeni pe serverele americane, atunci compania ar putea fi obligată să-și închidă unele activități în UE, potrivit The Guardian. Acordul dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, care ar fi permis transferul transatlantic de date personale, a fost anulat în justiție în urmă cu doi ani, iar în prezent legile UE prevăd păstrarea datelor personale doar sub jurisdicţia blocului comunitar.

„Nu avem absolut nicio dorință și nici un plan de a ne retrage din Europa”, a spus un purtător de cuvânt al Meta.

Comisia Europeană a declarat că negocierile cu Washingtonul pe tema protecției datelor personale s-au intensificat, însă „necesită timp, având în vedere și complexitatea problemelor discutate și nevoia de a găsi un echilibru între confidențialitate și securitate națională”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei citat, luni, de Bloomberg.