FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit The Telegraph, Mercedes a instalat roboți asemănători oamenilor într-una dintre fabricile sale ca parte a unui test pentru a transfera mai multe sarcini fizice și repetitive către mașini. Roboții Apollo, fabricați de Apptronik, un start-up din Texas, au dimensiunile medii ale unui muncitor în fabrică. Fiecare robot poate ridica greutăți de până la 25 de kilograme și este proiectat să opereze alături de oameni.

În prezent mașinile sunt folosite pentru a aduce piese la linia de producție de unde sunt preluate de muncitorii care se ocupă de asamblare. În viitor, acestea ar putea fi folosite și pentru a inspecta componente. 

Potrivit declarației pentru Financial Times a lui Jörg Burzer, membru al consiliului de administrație al grupului Mercedes-Benz, testul face parte din eforturile companiei de automatizare a “unor sarcini fizice repetitive și plictisitoare pentru care este tot mai greu să găsim muncitori dornici să le preia”.

Producătorul auto german BMW a declarat că este, de asemenea, pregătit să implementeze mașini similare în viitorul apropiat, după ce s-a asociat cu Figure – un start-up din California. Mașinile Figure sunt proiectate în mod similar și iau pauze la fiecare cinci ore pentru a se deplasa singure către stațiile de încărcare. 

Producătorul auto concurent Tesla, condus de miliardarul Elon Musk, a prezentat roboții “Optimus”, care se pot apleca fără să cadă și pot ridica un ou fără să îl spargă. 

Roboții asemănători oamenilor sunt considerați utili în fabrici pentru că au dimensiunile potrivite pentru a naviga în spațiile concepute pentru oameni. 

Până în prezent, niciunul nu este la fel de rapid și nu are aceeași dexteritate cum au ființele umane, iar momentul în care roboții vor putea înlocui complet oamenii pare a fi încă departe. FOTO: Apptronik

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania