
Melania Cozea este un profesionist în energie și un pasionat agricultor.
A terminat Facultatea de Energetică a Politehnicii București, iar 30 de ani mai târziu, fără a renunța nicio clipă la activitatea din domeniul energiei, a început, cu îndrăzneală și curaj, o afacere în agricultură.
Acum, Melania Cozea lucreaza la unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România iar în plus produce lavandă, aronia, soc, certificate bio în ferma sa, pe care o recunoașteți după brandul Aromela.
Care ar fi cea mai prețioasă amintire care vă duce cu gândul la munca dumneavoastră?
Melania Cozea: Dacă mă întorc în timp, aș zice că mă văd la Liceul Șincai, în București, când am decis să mă înscriu la Facultatea de Energetică. Am fost o studentă conștiincioasă, prezentă zi de zi la școală. Aveam așteptările oricărui student: o slujbă în București, familie, copii. Doar că a venit Revoluția, care a schimbat radical destinele oamenilor ca noi, în formare.
După facultate m-am angajat într-un Institut de Cercetare în domeniu, iar zece ani mai târziu, în cadrul Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.
Viața mea s-a schimbat fără îndoială când au apărut copiii. M-am implicat foarte mult în creșterea și educația lor, am trecut prin tot travaliul de a-l lăsa pe cei mici la creșă, dimineața la ora 6:00, apoi să fugi la serviciu, lăsând în urmă copilul care plângea. Dar, până la urmă, totul a fost bine, ei nu au fost niște copii cocoloșiți și asta i-a ajutat. Amândoi au început să lucreze imediat ce au terminat facultatea, le place ceea ce fac și muncesc cu răspundere.
Acum, Ana are 28 de ani și este un inginer în Energie, zic eu mai bun și mai tehnic decât mine, iar Petre are 25 de ani și a ales să lucreze în horticultură, dar nu s-a mulțumit să lucreze la ferma mamei, iar după program, sau, nu de puține ori, în weekend, vine și ne ajută.
Sunt tare mândră de ei.
Să ne întoarcem la parcursul profesional în Energie!
Melania Cozea: Se împliniseră aproape 20 de ani de la prima angajare într-o instituție de stat și nicio clipă nu luasem în calcul ideea de a lucra în domeniul privat. Conjunctura a făcut să schimb complet tipul angajatorului și am trecut în zona privată din Energie.
Mă gândesc acum la cealaltă pasiune a dumneavoastră, agricultura. Când și cum a apărut?
Melania Cozea: Adevărul este că nimic nu este întâmplător. Mama a fost casnică, iar rolul său era să aibă grijă de noi, cei trei frați. Dincolo de asta însă îmi amintesc cu câtă bucurie și deplinătate făcea grădinărit.
Locuiam la bloc, ce-i drept, dar părinții mei, care veneau de la sat, au avut mereu o grădină. Iar grădina era mereu în grija mamei, care o exploata cu pasiunea unui om îndrăgostit de munca sa. Cred că acest lucru s-a transmis mai departe, la copii.
Cât despre mine, dintr-o întâmplare am descoperit potențialul de a avea un teren la țară. De fapt, voiam o casă. Aveam mai bine de 40 de ani, adunasem niște economii, copiii erau deja mari și am început să căutăm un loc în afara orașului.
Am pornit la drum cu 10 hectare, au fost și greutăți, și blocaje, nu a fost totul simplu.
Acum însă cultivămlavandă și aronia, mure, căpșuni și deținem singura plantație de soc, certificată ecologic în țară.
Dacă ar veni acum mama, ce credeți că ar zice referitor la munca dvs., la modul în care v-ați dezvoltat?Melania Cozea: De multe ori mă gândesc că ar fi foarte mandra si mulțumită de fermă, de noi și de copii.