FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre serialele BBC pe care le urmăreau părinții mei avea în prim-plan viața unui doctor de țară din Anglia de dinaintea anilor 1900. Medicul își ia în primire postul într-un sat și apoi caută un mod plăcut de a-și petrece serile lungi din sezonul rece. Își întreabă pacienții dacă știu să cânte la diverse instrumente sau să recite poezii. Nu trece mult și o mică suită formată dintr-un pianist, o violonistă și un domn care cântă la clavecin se dă în spectacol de două ori pe săptămână în casa doctorului mereu bucuros de companie.

La nivel rudimentar, probabil acesta este modul în care s-au născut faimoasele cluburi britanice, apreciate pentru anturaj, distracție ori exclusivitate. Annabel’s este un astfel de așezământ, fondat în 1963 la Londra de doi gentlemeni, John Aspinall și Mark Birley, care își propuneau să prelungească distracția de după partidele săptămânale de poker. Clubul a fost botezat după soția lui Birley, Lady Annabel Van Tempest Stuart, care și-a părăsit soțul pentru a se mărita cu bunul prieten al acestuia, Sir James Goldsmith, membru al familiei care a fondat Banque de Crédit et de Dépôt des Pays-Bas, precursoarea BNP Paribas.

Annabel’s este un club privat și exclusivist, unde artiști ca Tina Turner, Diana Ross, Brian Ferry sau Lady Gaga au susținut concerte pentru o audiență absolut selectă: prințul Charles și ducesa de Cornwall, prințesa Anne, Frank Sinatra, președintele american Richard Nixon și Aristotel Onassis. Se spune că este singurul club de noapte în care a intrat însăși regina Elizabeta a II-a.

În 2007, clubul a fost cumpărat de magnatul textilelor Richard Caring, un prosper om de afaceri britanic cunoscut pentru rețeaua de restaurante The Ivy. Clubul original și-a închis porțile în 2008, dar a fost relansat în 2013 într-o clădire din apropierea locației originale.

Piesa de rezistență a noului club este restaurantul Matteo’s (denumit după fiul dlui Caring, care, apropo, are și o fiică pe nume Annabel…), al cărui decor somptuos rimează perfect cu meniul savuros cu specific italian. Cât despre selecția de vinuri, aceasta cuprinde una dintre cele mai complete colecții de vinuri Barolo.

În stilul opulent care a făcut din Annabel clubul favorit al aristocrației britanice timp de jumătate de secol, interiorul decadent al lui Matteo’s este creația designerului Martin Brudnizki. Acesta a recuperat câteva dintre obiectele de artă din fostul club, inclusiv statuia aurită a lui Buddha și oglinda amplasată acum în spatele barului.

Și fiindcă vorbeam de socializare, să menționăm că regula locului nu permite fotografiile. Nu vă puteți face un selfie decât în toalete – apropo, în toaleta bărbaților, pisoarul are forma unui crocodil din onix și cântărește nu mai puțin de 500 kg; telefoanele trebuie date pe silent și nu pot fi folosite decât la recepție; animalele de companie sunt permise doar până la ora 6 PM și nu au voie să se așeze pe piesele de mobilier; dacă sunteți membru și faceți rezervare pentru un număr mai mare de persoane, trebuie să vă asigurați că invitații dvs. sunt și bărbați, și femei. Ținuta poate fi lejeră, dar nu aveți voie cu blugi rupți, cu teniși murdari, hanorace cu glugă, șepci de baseball, echipament sportiv sau flip-flops. După ora șase, domnii sunt obligați să poarte sacou.