FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile materialelor de construcții și ale materiilor prime pentru mobilier au înregistrat scăderi majore începând cu a doua jumătate a acestui an, arată o analiză făcută de retailerul de tip DIY Mathaus, parte a grupului Arabesque. 

În 2023, cele mai importante ajustări ale prețurilor au fost înregistrate la materiile prime pentru mobilier, unde materiale precum PAL sau MDF au fost vândute cu 30%, respectiv 34% mai ieftin față de perioada similară din 2022. Alte materiale ale căror prețuri au scăzut cu până la 25% sunt oțelul beton și materialele pentru realizarea termosistemelor. 

Potrivit analizei Mathaus, prețurile au o tendință de scădere, iar materia primă pentru construcții este cu 25% mai ieftină. Prețul oțelului a scăzut cu 25%, iar țevile și profilele pentru construcții au înregistrat și ele o reducere de 10%. În cazul zidăriei din cărămidă și BCA, prețul mediu pe tonă este mai mic cu 5%. 

Plăcile OSB au o diminuare a prețului cu 20%, polistirenul expandat cu 24% iar vata minerală cu 8%, în timp ce mortarele au prețuri mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut cu până la 5%. În ceea ce privește produsele de amenajări exterioare, prețul profilelor WPC este cu 10% mai mic. 

“Clienții care au avut ca obiective construcția, renovarea locuinței sau eficientizarea costurilor cu energia prin termoizolare au avut de câștigat anul acesta. În ciuda scăderilor, sunt anumite categorii care și-au păstrat prețul sau au suferit ușoare creșteri cum am observat la parchet, sanitare sau la categoria electricelor cum ar fi corpurile de iluminat”, a declarat Cristi Matei, director de retail al Mathaus.

În ceea ce privește cele mai vândute materiale în magazinul online al retailerului, acestea au fost gardurile metalice, materiale grele pentru construcții precum BCA, oțel beton, vată minerală și OSB.