FacebookTwitterLinkedIn

Apariția unui copil vine cu multe schimbări în viața uni femei, iar modificările în plan profesional pot fi unele dintre cele mai neașteptate surprize ale maternității. Și, chiar dacă nu-i deloc ușor de găsit un echilibru între carieră și activitățile dedicate creșterii unui copil, tot mai multe femei din întreaga lume aleg să facă antreprenoriat după ce devin mame.

“Multă vreme, am considerat domeniul bancar ca fiind drumul ales și dorit. Până când, în 2008, pe vremea când eram Director de Comunicare la o bancă, am rămas însărcinată cu primul copil și am știut că voi dori să petrec mai mult timp alături de el. Și așa a încolțit idea de a face ceva pe cont propriu.

Momentul a coincis cu decizia prietenei mele, Alma, de a-și lua o pauză din activitatea de corporație. În trecut, când nici măcar nu visam la un business propriu, spuneam amândouă în glumă că, dacă ar fi vreodată să facem ceva pe cont propriu, atunci cu siguranță vom face împreună. Iar în final așa s-a și întâmplat, am deschis în 2009 magazinul MioBio – cosmetice organice, boutique de cosmetice bio și naturale. Am avut șansa să găsim un spațiu foarte aproape de locuința mea, astfel încât m-am putut ocupa de magazin chiar și atunci când copiii erau foarte mici. Fie îi luam cu mine o parte din zi, fie făceam câteva drumuri scurte zilnic. Iar acum mă vizitează când vor, am ajutoare de nădejde.

Fiecare brand în parte are câte o poveste frumoasă în spate, pentru că este vorba despre oameni iubitori de natură, plante și mediu înconjurător. Astfel încât fiecare producător a pornit, într-un fel sau altul, de la acest numitor comun.

Precauția și așteptările mici ne-au însoțit permanent în perioada de început. În plus, venind dintr-un domeniu complet diferit, am pornit totul aproape de la zero. Ne-a făcut însă o foarte mare plăcere, pentru că îngrijirea naturală este un subiect pe cât de vast, pe atât de frumos.

Pentru mine, antreprenoriatul înseamnă multă responsabilitate combinată cu libertate. Libertatea de a face lucrurile cum consideri tu că e mai bine, libertatea de a alege în ce vrei să te implici și ce parteneri vrei să ai alături.  Înseamnă multă muncă, gândire strategică și un proces de învățare continuu. Totodată acceptarea unor riscuri și, nu în ultimul rând, o schimbare de stil de viață.

Între timp, având doi copii, știu că decizia de a deschide un business propriu cu 10 ani în urmă a fost o decizie bună. Probabil sunt multe zilele în care volumul și timpul de muncă îl depășesc pe cel din bancă, iar grijile sunt uneori mult mai mari, dar business-ul propriu îmi oferă o flexibilitate pe care nu aș fi putut să o am niciodată într-o corporație. Flexibilitate care se transformă în timp prețios petrecut împreună cu copiii mei.”