FacebookTwitterLinkedIn

Constructorul și dezvoltatorul local Masterbuild a obținut anul trecut o cifră de afaceri de 74 milioane de lei, iar pentru 2023 estimează o creștere a volumului de business cu 25% față de anul anterior, având în vedere contractele semnate în primele patru luni ale anului curent. 

“Deși piața construcțiilor se confruntă cu probleme majore, cu impact rapid, precum lipsa materialelor de construcții și schimbările constante din punct de vedere legislativ, Masterbuild are un pipeline de noi lucrări de construcții de aproape 200.000 mp, reprezentând contracte deja semnate în primele luni din an sau în curs de negociere”, precizează compania într-un comunicat.   

Din totalul cererii de anul trecut, 58% a provenit din sectorul de retail (parcuri de retail, centre comerciale, formate de magazine de retail), 15% din segmentul logistic (parcuri logistice și facilități industriale sau de producție) și 27% din segmentul de lucrări publice. 

Compania a finalizat anul trecut 16.000 mp de spații de retail în opt proiecte ale unor investitori locali și internaționali (București, Dolj și Argeș), precum și 12.000 mp de spații industriale. Unul dintre acestea, de 7.300 mp este Agârbiceanu Shopping Center din Sectorul 3, o dezvoltare pe două etaje unde funcționează retaileri precum Pepco și Bebe Tei. 

Anul acesta, tendința de creștere continuă, potrivit companiei, cu un volum semnificativ al cererii pentru noi construcții înregistrat în special în retail și producție (fabrici și facilități de producție ale operatorilor internaționali și locali). Segmentul public continuă de asemenea investițiile în acest an, atât prin proiecte finanțate prin PNRR cât și din alte surse, “care vor continua să genereze cerere în construcții”.  

Printre modificările legislative ce au pus presiune pe activitatea de construcții în ultimul an se numără eliminarea facilităților fiscale pentru angajatorii din construcții, împreuna cu mărirea salariului minim brut pe țară de la 3.000 la 4.000 lei (OUG 16/2022, OUG 168/2022). În contextul în care contractele de construcții se derulează în cadrul unor bugete fixe, unele dintre modificările legislative au intervenit pe perioada derulării contractelor, transferând la companiile din construcții noile presiuni fiscale și costuri asociate și punând o presiune suplimentară pe un sector deja marcat de presiuni inflaționiste și blocaje pe piața materialelor de construcții, apreciază specialiștii Masterbuild. 

“Piața de construcții traversează în continuare o perioadă instabilă, dar apetitul investitorilor rămâne ridicat în România, față de piețele din vestul Europei care sunt blocate investițional la acest moment. Previziunile economice ale CE indică o creștere de 2,5% în 2023 și de 3% în 2024, iar investițiile în construcții vor continua cu siguranță, în contextul deglobalizării și manifestarea unor tendințe precum nearshoring și nevoii de întărire a poziției României în regiune,” declară Ștefan Ferdinand Vayna, CEO Masterbuild General Contractor & Developer.  

La nivelul anului 2023, obiectivul companiei este menținerea ponderii proiectelor de retail, producție, logistică și proiecte de infrastructură militară sau guvernamentală în totalul volumului de business și atingerea targetului de creștere cu 25% până la finalul anului.   

Până în prezent, Masterbuild a edificat peste 1 milion de metri pătrați. Între cele mai recente proiecte semnate se numără și lucrări instituționale precum noul Centru de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospațiale de la Craiova.