FacebookTwitterLinkedIn

McDonald’s Corp își vinde restaurantele din Rusia către unul dintre lanțurile locale care deține în prezent licența, iar acesta le va redeschide sub un nume nou. Este cel mai mare proces de rebranduire a vreunei corporații care a ieșit de pe piața din Rusia, potrivit Reuters.

Multe din mărcile din Vest și-au exprimat intenția de a ieși de pe piața din Rusia, nedorind să fie asociate cu campania militară a lui Putin pe care a inițiat-o în Ucraina.

Iată câteva dintre numele noi care au apărut deja, potrivit Reuters.

Contabilitate și consultanță

Cele mai mari patru companii de audit din lume – așa-numitele “Big Four” – și-au încetat relațiile cu Rusia. În trei cazuri, afacerea din Rusia a primit deja alt nume de marcă.

PricewaterhouseCoopers LLP (PwC) a spus că succesoarea companiei în Rusia se va numi Technologies of Trust. “În timp ce sunt necesari ani întregi pentru a crea încredere și a dezvolta o reputație impecabilă, acestea pot fi distruse peste noapte,” a fost declarația Technologies of Trust.

Afacerea Deloitte în Rusia se numește acum “Business Solutions and Technologies”.

Fosta sucursală EY din Rusia a fost relansată drept “Audit Technologies and Solutions Centre – Audit Services”, potrivit website-ului.

KPMG a declarat în luna martie că 4,500 parteneri și angajați din Rusia și Belarus vor părăsi rețeaua KPMG. “Toate aspecte formale ale interacțiunii vor fi stabilite cu fiecare client în parte,” a declarat compania în 7 martie, fără să spună dacă afacerea se va relansa sub un alt proprietar în Rusia.

Firme de avocatură și asigurare

Zurich Insurance a declarat vineri că a decis să vândă afacerea din Rusia membrilor echipei locale, care vor opera sub o altă marcă, pe care nu au dezvăluit-o încă.

Divizia rusească a firmei de avocatură Bryan Cave Leighton Paisner s-a relansat sub management rusesc în 6 aprilie sub numele ALUMNI Partners.

Imobiliare

Gigantul din imobiliare CBRE a părăsit Rusia, încheindu-și parteneriatul cu două companii cu care era afiliat în țară. Fosta divizie CBRE din Rusia a declarat că managerii existenți vor prelua afacerea, care va opera sub numele CORE:XP.

 

Mașini

Producătorul francez Renault își va vinde partea majoritară în producătorul de mașini Avtovaz unui institut de științe și cercetare din Rusia, pentru prețul unei singure ruble, cu opțiune de răscumpărare în șase ani – lăsând, așadar, ușa deschisă pentru o posibilă întoarcere.

Fabrica Renault Rusia din Moscova nu va mai fabrica mașini marca Renault și va fi redenumită Moscow Automobile Factory Moskvich, reînviind marca moscovită Moskvich, care era în lista mașinilor rusești acum două decade. 

Îmbrăcăminte

Compania de retail de fashion LPP a spus joi că a decis să își vândă filiala din Rusia, numită RE Trading, unui consorțiu chinezesc, cu stipularea că aceștia din urmă nu au “nici un drept, sub nici o formă, să folosească numele mărcilor deținute de LPP”.

Agenția de știri TASS a anunțat că toate însemnele de marcă anterioare vor fi înlocuite treptat cu logo-uri noi. Poze din social media de vineri, 20 mai, arătau unul dintre magazinele Sinsay ale LPP afișând deja o nouă marcă – Sin.