Liderul Asociației reprezentative pentru sectorul creșterii suinelor din Anglia trage un nou semnal de alarmă autorităților: mulți fermieri riscă falimentul din cauza lipsei de măcelari.
Potrivit președintelui asociației, în acest moment, aproximativ 170.000 de porci așteaptă la ferme să fie sacrificați, transmite Reuters.
Problema este cu adevărat una serioasă, mai ales că Rob Mutimer, reprezentantul Pig Association (NPA) și președintele sindicatului fermierilor britanici National Farmers Union (NFU), Minette Batters, susțin că măsurile privind acordarea de vize în regim de urgență, care erau destinate să limiteze impactul Brexitului și al pandemiei de COVID-19, nu funcționează.
„Situația este cumplită la fermele de porci, atât din punct de vedere al animalelor care așteaptă sp fie sacrificate cât și financiar”, susțin cele două organizații într-o scrisoare comună trimisă ministrului britanic al Mediului, George Eustice.
În luna octombrie a anului trecut, Guvernul de la Londra a oferit vize de urgență pentru 800 de măcelari din străinătate, însă potrivit datelor NPA doar 105 de măcelari au venit sau urmează să vina în Marea Britanie pentru a lucra pe o perioadă de șase luni.
Pe parcursul întregului an (2021), cele două organizații au avertizat autoritățile că fermele pierd banii de pe urma porcilor ajunși la maturitate și care ar fi gata pentru procesare dar sunt blocați la ferme deoarece nu are cine să-i taie. Mai mult, acestea au adăugat ca cel puțin 30.000 de scroafe de reproducție au fost pierdute pe parcursul ultimelor șase luni, echivalentul a aproximativ 10% din efectivele de porcine din Marea Britanie.
Totodată, cele două organizații susțin că zeci de mii de porci sunt sacrificați chiar la ferme de către producători, care nu mai au însă spații libere, și au făcut un apel către Guvern să organizeze o întâlnire de urgență cu firmele din lanțul de aprovizionare pentru găsirea de soluții.
Potrivit NPA și NFU, în prima săptămână din acest an unii fermieri au declarat că doar jumătate dintre porcii contractați au fost preluați de procesatori. În aceste condiții, costurile asociate cu efectivele suplimentare de porci, creșterea costului cu nutrețul animalelor și scăderea prețurilor au făcut ca fermierii să piardă aproximativ 25 de lire sterline (34 de dolari) pentru fiecare porc timp de aproape un an.
În concluzie, cele două asociații au cerut Guvernului să îi încurajeze pe retaileri să deruleze campanii de marketing pentru a stimula vânzările de carne de porc provenită din Marea Britanie, astfel încât și procesatorii să își intensifice activitatea.