FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA – Summer Plans 2022 viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Retailul nu ia pauze și nu intră în vacanțe, cu atât mai mult în perioadele de vară sau de sărbători. Acestea sunt momentele când se remarcă o creștere a interesului și atenției acordate procesului de cumpărare. Anul 2022 ne găsește în continuă expansiune. În plus, suntem încântați că am reluat deja evenimentele în care avem bucuria de a fi în mijlocul clienților, acțiunile de CSR și toate proiectelede ecologizare pe care le susținem an de an. La nivel individual, desigur, îmi îndemn colegii să se bucure de concediu. Echilibrul dintre muncă și familie este foarte important, mai ales că în ultima perioadă, pe plan profesional, este o perioadă intensă.

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările dvs. în următoarea perioadă?

Mă preocupă gândul că aceste momente critice ar putea arunca într-un con de umbră o direcție extrem de importantă la nivel de țară, dar și la nivel mondial – sustenabilitatea. Sustenabilitatea este singura și cea mai eficientă formă de a face business durabil. E o investiție în viitor. Job-ul nostru în retail nu se rezumă la prețuri, calitate și varietate. Ci este nevoie de un impact vizibil, măsurabil și pe termen lung la nivel de comunitate. La Kaufland, tot ce facem este legat de sustenabilitate. Reciclăm, reutilizăm, producem și folosim energie verde, angajăm colegi cu dizabilități, susținem educația, cultura, consumul responsabil și viața sănătoasă. Și punem la dispoziția clienților și partenerilor toate mijloacele prin care să se implice alături de noi. Business-ul care face bine e cel mai bun business. Cu toții avem nevoie de dezvoltare durabilă, cu atât mai mult în vremurile pe care le trăim.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

Suntem mai degrabă încrezători în oportunitățile momentului decât îngrijorați. Într-adevăr, unele lucruri s-au schimbat dramatic în ultimii doi ani. Însă, flexibilitatea, adaptabilitatea la noile vremuri și optimismul au fost câteva dintre modurile prin care am reușit să ne apropiem ca echipă, să fim mai productivi și mai concentrați pe obiectivele comune. Acest adaptive mindset ne-a ajutat și ne ajută să ne îndeplinim obiectivele. Vom continua să plusăm pe categoria de marcă proprie, pentru a le oferi clienților prețuri avantajoase. Vom rămâne alături de producătorii locali, pentru a-i ajuta să crească. Prin deschiderile de magazine și parteneriatele locale, vom continua să generăm locuri de muncă pentru români și ucraineni, pentru a depăși mai ușor contextul economic instabil. Sustenabilitatea va continua să rămână un pilon principal în strategia Kaufland și, foarte important, amabilitatea față de client va fi în centrul tuturor preocupărilor noastre.

Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Așa cum spuneam, suntem în plin proces de expansiune. Anul acesta, gestionăm unul dintre cele mai mari bugete de investiții, de peste 375 milioane de euro. Avem în plan deschiderea a cel puțin zece magazine și modernizarea altor zece. Până în 2024, ne dorim să atingem aproximativ 180 de hipermarketuri pe plan local. Vom rămâne un partener de încredere al producătorilor români și un sprijin pentru comunitate. Vom continua să investim și să inovăm în sustenabilitate – de la sistemele de reciclare, la energie verde și stații de încărcare pentru mașinile electrice. Mă aștept la aceeași dinamică și implicare și pentru anul viitor. Cred cu tărie că nimic nu e imposibil când miza e să te implici și să faci bine.