FacebookTwitterLinkedIn

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, raportează un profit net în primul trimestru 2023 de 341 milioane MDL, echivalentul a 16,9 milioane EUR (rata medie de schimb T1 2023: MDL / EUR 20,12), cu o creștere de 26% față de aceeași perioadă a anului 2022. Randamentul capitalurilor proprii (ROE) a atins 19,9%, determinat de îmbunătățirea eficienței operaționale și a calității activelor.

Rezultatele financiare solide ale băncii, împreună cu progresele realizate în cadrul inițiativelor sale strategice, consolidează poziția maib ca jucător cheie în sectorul bancar din Moldova. Sunt deosebit de mulțumit pentru succesul obținut în parcursul nostru de digitalizare, deoarece numărul de utilizatori pentru aplicația mobilă a ajuns la 460 de mii, în creștere cu 42% față de un an în urmă, 324 mii în primul trimestru 2022, în timp ce 60% din depozite și 38% din împrumuturi s-au realizat prin intermediul aplicației mobile sau online în trimestrul unu, față de 29% din depozite și 34% din împrumuturi în primul trimestru 2022”, afirmă Giorgi Shagidze, CEO maib.

După cum mai explică CEO-ul băncii, Maib a continuat să îmbunătățească gestionarea costurilor, obținând o reducere a raportului cost / venit la 51,7% de la 53,4% în primul trimestru 2023, în ciuda inflației record și a transformărilor continue. ”Finanțarea recentă de la IFC și BERD va contribui la creșterea finanțării pentru întreprinderile moldovenești cu proiecte concrete în teren”, adaugă el.

Rezultatele financiare solide raportate de maib vin pe fondul revizurii proiecțiilor pentru economia Moldovei, care prevăd o redresare în 2023 și o creștere solidă în 2024-2025. Conform proiecțiilor Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale, Institutului de Studii Economice din Viena și Ministerului Economiei, creșterea economică pentru Moldova în acest an este estimată între 1% și 2,5%. Totdodată, inflația este în scădere, iar la întâlnirea din mai 2023, Banca Națională a Moldovei (BNM) a luat decizia de a relaxa politica monetară. Rata dobânzii de bază a fost redusă cu 4,0 puncte procentuale la 10%.  Norma rezervelor obligatorii a fost menținută la 34%.

Nu în ultimul rând, Republica Moldova va găzdui summitul Uniunii Europene în perioada 1-2 iunie 2023, eveniment care va reuni toți șefii de stat europeni, reprezentând un semnal de sprijin pentru cursul și viitorul european al Moldovei.