FacebookTwitterLinkedIn

La Conferința de Securitate de la München, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că Rusia duce deja un război hibrid în Republica Moldova, prin acţiuni de propagandă, dezinformare, alerte false cu bombă şi atacuri cibernetice.

Maia Sandu a participat la discuţii alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a cerut ajutorul în contextul provocărilor Kremlinului, care încearcă debarcarea puterii democratice de la Chişinău.

Maia Sandu: „Ei ar putea încerca să aducă oameni din afara țării pentru a organiza proteste violente, ca apoi să forțeze autoritățile să treacă la negocieri pentru alegerile parlamentare anticipate, apoi să schimbe guvernul, să aducă un guvern prorus, care să fie folosit împotriva Ucrainei.”

Maia Sandu s-a referit şi la necesitatea de a intenstifica colaborarea cu Alianţa Nord-Atlantică. NATO ar putea să ajute Republica Moldova în proiecte ce ţin de dezvoltarea capacităţilor strategice şi de inteligență, consolidarea securităţii și controlul la frontieră.

Maia Sandu: „Cea mai mare problemă pe care o avem acum este necesitate unui sistem de supraveghere și apărare antiaeriană. Acest lucru este necesar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune. Așadar, dorim ca partenerii noștri să ia în considerare acest tip de asistență de care avem nevoie urgent.”