FacebookTwitterLinkedIn

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a solicitat, în vizita sa la București, ajutor suplimentar României, partenerilor europeni și NATO ca să poată păstra pacea în țară. Facturile reprezintă 70% din veniturile oamenilor, iar Republica Moldova traversează o criză energetică majoră. Ea a acuzat formațiunile pro-ruse de acțiuni care destabilizează țara.

Cu o aprovizionarea precară de gaze naturale și curent electric și cu o populație strâmtorată la maximum de facturile la utilități, autoritățile de la Chișinău atrag atenția că devin din ce în ce mai vulnerabile în contextul războiului din Ucraina, notează portalul televiziunii publice TVR.

Maia Sandu: „Războiul este tot mai aproape, rachetele rusești cad și pe pământul nostru, s-a întâmplat chiar ieri.

Din cauza războiului trecem printr-o criză energetică majoră. Pentru consumatorii moldoveni tariful la gaze a crescut de șase ori în ultimul an. La fel de gravă e și situatia electricității.

Asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică. Cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această situație generează șantaj politic.”

Republica Moldova mai solicită sprijin și pentru apărarea teritoriului.

Într-un interviu pentru TVR Info, Igor Grosu, președintele parlamentului Republicii Moldova a prezentat pericolele la care țara sa este expusă:

„Pe lângă acest pericol care s-a concretizat prin rachete de croazieră, noi mai avem două pericole pe teritoriul Republicii Moldova: una este armata rusă care staționează ilegal în Transnistria și doi – depozitul, cel mai mare depozit de armament și muniții de la Cobasna, care reprezintă un pericol enorm și pentru Moldova și pentru Ucraina, deci noi cu atât mai mult suntem interesați să consolidăm, cu ajutorul partenerilor, forțele de apărare.”