FacebookTwitterLinkedIn

Piața de fashion din România, în prezent estimată la 2,35 miliarde de euro, continuă să se dezvolte, atât prin intrarea pe piață a unor retaileri de talie mondială, cât și prin creșterea brandurilor locale. Unii consumatorii preferă să achiziționeze articole din magazinele fizice, deoarece consideră acest tip de shopping o experiență de cumpărare, în timp ce alții sunt adepții cumpărăturilor online, datorită avantajelor oferite de e-commerce. 

În perioada pandemică, segmentul de e-commerce a crescut semnificativ și continuă să se dezvolte, iar digitalizarea este unul dintre pilonii creșterii business-urilor din industria modei. Conform datelor furnizate de statistica.com, segmentul fashion reprezintă aproape jumătate din piața de comerț electronic. În contextul crizei, toate industriile au fost forțate să se digitalizeze și să reevalueze modul în care integrează tehnologia în afacerile lor pe termen lung, iar jucătorii din industria modei caută soluții pentru a face experiența de shopping cât mai plăcută. 

Deși clienții sunt atrași de avantajele magazinelor fizice, unde pot proba articolele vestimentare și atinge țesăturile din care sunt croite, e-commerce-ul continuă trendul ascendent, după cum remarcă antreprenorii din domeniu, invitați în emisiunea reINVENTAREA României. ”În pandemie s-au dezvoltat foarte multe magazine online. Datorită acestei perioade, mulți au învățat să facă cumpărături online și să se obișnuiască cu un alt mod de a face cumpărături. În viitor, cred că vor crește ca cifră cumpărăturile online, datorită brandurilor mari din piață care oferă această opțiune, dar și platformelor multibrand, care vând doar online. Brandurile mici  românești pot învăța foarte multe de la ei”, afirmă Ludmila Corlătean, fondatoarea brandului Milla Milla, care și-a lansat afacerea în pandemie și vinde exclusiv online. 

Credem că există opțiuni excelente pentru toți comercianții cu amănuntul de a integra tehnologia și, în același timp, de a rămâne fideli valorilor de bază ale mărcii lor. Orice investiție pe care o facem în digitalizare trebuie să completeze oferta noastră din magazin, dar, ca și alți retaileri, am investit masiv în rolul serviciilor digitale în afacerea noastră. Cu cât un client are o experiență mai bună, fie în magazin, fie online, cu atât este mai probabil să se întoarcă”, consideră Maciej Podwojski, director de vânzări pentru Europa Centrală și de Est al Primark, care a deschis recent primul magazin pe piața din România. 

Antreprenorul Dan Lupu, cofondator al companiei Vicmod, care deține brand-ul de modă MIZAR, susține că procesul de digitalizare și e-commerce reprezintă principalul factor de creștere a business-ului său. ”Anul acesta am lansat o nouă platformă e-commerce, mult mai modernă, ușor de folosit și adaptată pentru telefoanele mobile. Majoritatea clienților noștri folosesc telefoanele mobile când navighează pe site. Ne dorim o digitalizare și a proceselor de creație și producție, două direcții importante pentru noi”.

Unii antreprenori din industria modei optează pentru un model de business hibrid, cu vânzări atât online, cât și în locațiile fizice. MIZAR continuă să investească în soluții de digitalizare și are în plan pentru 2023 o investiție de 100.000 de euro pentru platforma dedicată telefoanelor mobile, iar Ludmila Corlătean afirmă că vrea să investească într-o aplicație care să vină în sprijinul clientului, pentru a-l ajuta să se decidă asupra produsului potrivit. 

Cred că este loc de creștere atât în mediul online, cât și în cel offline, pe piața de fashion. Vedem în continuare o creștere puternică a competiției, iar din perspectiva clientului final, va fi diversitate, el va avea o experiență mult mai plăcută în procesul de cumpărare, deoarece va putea opta atât pentru magazine fizice, cât și pentru cele online”, subliniază Dan Lupu. 

Cum va arăta industria modei locale în cinci ani? Având în vedere că pandemia ne-a învățat, printre altele, că planurile se pot schimba de la o zi la alta, industria modei ”va evolua în concordanță cu tendințele sociale și va rămâne centrată pe inovație și creativitate, în același timp probabil diversificând canalele de contact cu clienții, precum și oferta, pentru a face față evoluției așteptărilor acestora”, conchide directorul de vânzări al Primark.