FacebookTwitterLinkedIn

Piața de fashion din România este în prezent estimată la 2,35 miliarde de euro, iar consumatorii clasici preferă încă să achiziționeze articole din magazinele fizice, deoarece consideră acest tip de shopping o experiență de cumpărare, în comparație cu achizițiile online. 

În contextul acestei perioade total atipice nu doar pentru piața locală de modă, Primark a deschis primul magazin din România, care devine astfel cea de-a cincisprezecea sa piață de operare. ”România este o piață cu potențial mare, iar intrarea noastră a fost doar o chestiune de timp, deoarece știm că Primark are deja o mare notorietate a mărcii în România. Suntem încântați că avem o primă amprentă aici și să aflăm mai multe despre piață și clienții noștri. Nu sunt în măsură să comentez într-un mod specific despre piața locală românească, dar sunt sigur că ceea ce am trăit la nivel regional a fost destul de asemănător, deoarece situația din ultimii trei ani a fost imprevizibilă pentru noi toți”, afirmă Maciej Podwojski, director de vânzări pentru Europa Centrală și de Est al Primark, responsabil de implementarea planurilor de expansiune ale Primark în regiune, inclusiv pe pieţele din România și Slovacia.

Piața modei s-a dovedit a fi un jucător puternic, o industrie suficient de creativă și flexibilă pentru a supraviețui acestei perioade și pentru a se reinventa atunci când este necesar. La fel ca multe alte companii, Primark s-a confruntat în pandemie cu multe provocări, însă, potrivit reprezentanților săi, prioritatea a fost întotdeauna protejarea sănătății și bunăstării angajaților și clienților, pentru ca experiența de cumpărături să fie cât mai sigură și plăcută. 

Ca și alte afaceri, ca urmare a răspândirii rapide a COVID-19 pe piețele noastre, toate magazinele noastre s-au închis într-o perioadă foarte scurtă de timp. A trebuit să ne adaptăm rapid la o nouă realitate pentru ca echipele noastre de angajați să nu fie afectate și să ne ținem clienții aproape. Acum, afacerea noastră a revenit la normal”, explică Maciej Podwojski, invitat în emisiunea reINVENTAREA României.

Deși pandemia a întârziat deschiderea unor noi magazine, Primark a continuat să semneze noi contracte de închiriere, pentru a se extinde în Europa și SUA. Astfel, în  timpul pandemiei, retailerul a deschis trei magazine pe piețele din Polonia și Cehia și a semnat contracte de închiriere pentru magazinele din Cracovia și Katowice, care acum sunt deschise. 

În perioada pandemică, reprezentanții companiei susțin că au remarcat schimbări în obiceiurile de cumpărare ale clienților, care au căutat mai mult confort și comoditate în alegerile lor vestimentare. ”La Primark, mai mult de jumătate din hainele pe care le vindem în prezent sunt articole esențiale, de purtat zilnic, cum sunt tricourile, blugii, lenjeria de corp și pijamalele”. 

Magazinele sunt în centrul experienței Primark, pentru îmbunătățirea valorii, a gamei și a confortului, iar afacerea se bazează pe oferirea unei întregi experiențe de cumpărături. ”Creăm destinații de shopping care oferă modă, frumusețe, stil de viață și articole pentru casă, iar în Marea Britanie, Irlanda și Spania, care reprezintă unele dintre piețele noastre mai mature, oferta noastră include saloane de înfrumusețare și cafenele care completează și îmbunătățesc această experiență. Consumatorii continuă să se bucure de experiența din magazin, deoarece vor să analizeze calitatea produselor și să beneficieze de aspectul social al cumpărăturilor, mai ales după pandemie, când valoarea petrecerii timpului în afara caselor noastre, cu prietenii și colegii a căpătat un nou sens. Designul și experiența din magazin sunt o parte importantă a atracției Primark pentru clienți și ne străduim să creăm un mediu de magazin inovator care să-i inspire pe clienții noștri”, subliniază Maciej Podwojski. 

Pe de altă parte, conform datelor furnizate de statistica.com, segmentul fashion reprezintă aproape jumătate din piața de comerț electronic, iar românii au cumpărat numai anul trecut  online articole vestimentare în valoare de 2,7 miliarde de dolari. Din cauza pandemiei, toate industriile au fost forțate să se digitalizeze și să reevalueze modul în care ar integra tehnologia în afacerile lor pe termen lung, iar jucătorii din industria modei au instrumentele care pot face călătoria clienților mai plăcută, consideră Podwojski. ”Credem că există opțiuni excelente pentru toți comercianții cu amănuntul de a integra tehnologia și, în același timp, de a rămâne fideli valorilor de bază ale mărcii lor. Orice investiție pe care o facem în digitalizare trebuie să completeze oferta noastră din magazin, dar, ca și alți retaileri, am investit masiv în rolul serviciilor digitale în afacerea noastră. Cu cât un client are o experiență mai bună, fie în magazin sau online, cu atât este mai probabil să se întoarcă în magazinele noastre”. 

La începutul acestui an, Primark a lansat un nou site web în Marea Britanie, care va fi lansat pe celelalte piețe în 2023. Site-ul reprezintă un pas semnificativ în ceea ce privește rolul digital pe care îl are de jucat în experiența de cumpărături a Primark, oferind o mulțime de informații suplimentare, funcționalitate și deschizând calea spre un nou segment de clienți. Platforma a fost creată pentru a conecta cumpărăturile online cu cele din magazin și oferă mii de produse din cele mai bine vândute game Primark, precum și un design nou, navigare îmbunătățită și o nouă funcție care permite clienților să verifice disponibilitatea stocului în magazinele locale.

Tot în Marea Britanie, s-a lansat recent o versiune de încercare a Click & Collect, în 25 de magazine, care, susțin reprezentanții companiei, reprezintă un mare pas înainte  în ceea ce privește rolul pe care tehnologia digitală îl joacă în afacere și experiența de cumpărături în magazin.

Referitor la cum va arăta industria modei locale în cinci ani, Maciej Podwojski afirmă  că pandemia ne-a învățat, printre altele, că planurile se pot schimba de la o zi la alta. ”Pe termen lung, cred că industria modei va evolua în concordanță cu tendințele sociale și va rămâne centrată pe inovație și creativitate, în același timp probabil diversificând canalele de contact cu clienții, precum și oferta, pentru a face față evoluției așteptărilor acestora”, conchide directorul de vânzări.