FacebookTwitterLinkedIn
Startup-ul românesc .lumen a fost ales din peste 1.700 de proiecte înscrise în competiție, iar finaliștii Cisco Global Problem Solver Challenge vor fi anunțați pe data de 2 iunie.

Ce știm vespre startup-ul .lumen?

.lumen este un startup românesc fondat de către Mihai Ivașcu și Cornel Amariei (amândoi alumni 30 sub 30) care aduce pe piață o tehnologie scalabilă avansată de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari ce reproduc principalele caracteristici ale unui câine ghid.

„Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, spunea Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.