FacebookTwitterLinkedIn

Pentru ca România să devină o forță agricolă puternică în zona Europei, agricultura autohtonă are nevoie urgent de elaborarea unui plan național de irigații.

Faptul că agricultura românească este meteo-sensibilă nu mai reprezintă o noutate pentru niciunul dintre noi.

Cum putem însă să ne depășim condiția aceasta de a nu mai fi dependenți de climă și de a fi mereu la mâna naturii? Fostul director general al Agricost Brăila, Lucian Buzdugan, explică: „pentru ca România să-și recâștige titulatura de <grânarul Europei> ar trebuie să ne trasăm mai întâi niște obiective. De exemplu, să ne propunem să realizăm 6 tone pe fiecare hectar de grâu pentru a atinge o producție de peste 13 milioane de tone. Să producem 8 tone pe fiecare hectar de porumb și, eventual, câte 3 tone pe fiecare hectar la culturile de soia și floarea-soarelui. Nu este greu de îndeplinit toate aceste obiective.”

Desigur, nu este un task dificil, asta dacă dispui de un sistem de irigații complet, capitol la care România este în prezent deficitară.

„Așadar, o luăm treptat. Și, în acest context, primul lucru căruia trebuie să-i acordăm importanță maximă este ca sectorul agricol să aibă un plan național de irigații prin care să ne propunem ca într-un anumit interval de timp să ajungem, pentru început, la suprafața irigată pe care România a avut-o în urmă cu mulți ani – cea de 3 milioane de hectare”, a adăugat pentru Forbes România, Lucian Buzdugan, fostul director general al Agricost Brăila, în prezent, consilier în domeniul agricol.

În opinia acestuia, în momentul în care țara noastră va avea un sistem de irigații ce va deservi o suprafață agricolă de 3 milioane de hectare, România va ajunge să producă și 28 de milioane de tone de cereale, cu o medie de 9,3 tone doar pe această suprafață de teren agricol. Acesta este și motivul principal pentru care, în ultimii ani principala preocupare a fermierilor români a fost și va rămâne dezvoltarea sistemului de irigații, susține Lucian Buzdugan.

Conform statisticilor Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF), România deține în prezent o suprafață irigabilă de 1 milion de hectare, față de cele 3 milioane de hectare din perioada comunistă.

În aceste condiții în care agricultura autohtonă este încă dependentă de condițiile meteo, fermierul român nu are la îndemână decât o singură soluție: să se focuseze pe conservarea apei în sol.

„Acum, este esențial să mizăm pe o astfel de soluție care să mențină cantitatea de apă în sol, mai ales dacă vorbim despre o cantitate mică. Așa că, mulți fermieri au mare grijă să nu o vânture cu unele echipamente și utilaje agricole”, completează Lucian Buzdugan.  

Județul cu cea mai mare suprafață irigată din țară este Brăila. De altfel, în județul Brăila se află și cea mai mare fermă vegetală din România după suprafața cultivată – Agricost, care lucrează în prezent 57.000 de hectare de teren agricol.