FacebookTwitterLinkedIn

O hotărâre a Curții Constituționale germane, care a șters miliarde de euro de la bugetul federal, ar putea reduce creșterea economică cu până la jumătate de punct procentual anul viitor pentru cea mai mare economie a Europei, potrivit Reuters.

Coaliția se străduiește să repare o mare gaură în finanțele sale, după ce o hotărâre judecătorească a blocat guvernul să transfere 60 de miliarde de euro (65 de miliarde de dolari) în fonduri neutilizate din pandemie către inițiative ecologice și susținerea industriei.

Evaluarea deciziei este o indicație timpurie a cât de dăunătoare o consideră cei din coaliția cancelarului Olaf Scholz, deși ministrul de Finanțe Christian Lindner a declarat că este prea devreme pentru a evalua amploarea problemei.

Ministerul Economiei și Finanțelor a refuzat să comenteze

„Conform estimărilor inițiale aproximative, o pierdere de fonduri de investiții ar putea determina creșterea economică din 2024 să fie mai mică cu aproximativ jumătate de punct procentual”, potrivit surselor Reuters din Ministerul Economiei Germaniei.

Luna trecută, Ministerul Economiei a prezis o creștere de 1,3% pentru anul viitor.

Hotărârea instanței a crescut tensiunile în guvernul deja instabil al cancelarului Olaf Scholz, care a văzut că sprijinul a scăzut în timp ce economia se clătina în pragul recesiunii.

Ministrul german al economiei Robert Habeck, un membru al Partidului Verde pro-cheltuieli, a descris decizia drept o „lovitură uriașă dată politicii industriale”. El a comparat fondul pentru investiții verzi creat de guvern cu Legea Reducerii Inflației din Statele Unite, care oferă miliarde de dolari sub formă de deduceri fiscale pentru companiile care investesc în energie regenerabilă și alte tehnologii sustenabile.

Adresându-se parlamentului, Habeck a avertizat că hotărârea Curții Supreme periclitează susținerea guvernamentală pentru industria oțelului, care se bazează pe subvenții pentru a rămâne competitivă în timp ce își reduce emisiile de carbon.

„Hotărârea de ieri reprezintă o provocare grea pentru această industrie”, a subliniat el, adăugând că „vom fi nevoiți să găsim bani în alte părți”.