
Să pariezi pe elemente surprinzătoare nu e tocmai un lucru rar în lumea orologeră. Dificil e să anticipezi rezultatul: vei lansa o tendință sau o inovație apreciată ori îți vei compromite tradiția, numele, viitorul? Louis Erard are imaginația și discernământul necesare pentru a le oferi fanilor săi doza de originalitate potrivită.
Nu doar clienții brandurilor de lux și cei care își permit piese haute horlogerie sunt pretențioși; și cumpărătorii de ceasuri premium, accesibile, devin din ce în ce mai exigenți: își doresc mecanisme cu valoare tehnică sporită, funcții pe care, de regulă, le găsim la niveluri superioare de preț, ediții speciale, decorațiuni și finisaje cât mai bine realizate, creativitate în materie de design. Bineînțeles, toate aceste dorințe sunt transpuse diferit de branduri, după știința, imaginația și experiența fiecăruia. Louis Erard nu duce lipsă de niciuna dintre aceste trăsături, însă accentul este pus tot mai des pe imaginație.
Op Art orologer
Dacă vorbim despre design special, să spunem că în colecția curentă a brandului Louis Erard găsim cadrane de malahit și cristal-aventurin, un trend cromatic foarte apreciat azi, pe care îl vedem mai ales la casele de lux. Apoi o notă aparte e făcută de ceasurile ce poartă semnătura unui designer orologer faimos, Alain Silberstein. Modelele La Semaine (3.500 de franci elvețieni) și Le Chrono Monopoussoir x Alain Silberstein (4.500 de franci) au fost nominalizate la prestigiosul Grand Prix d’Horlogerie Genève în 2021. Cu un an înainte, la același premiu fusese nominalizat Le Régulateur Louis Erard x Alain Silberstein (3.500 de franci); ediția sa secundă poate fi încă achiziționată.
Cele trei modele gândite de Silberstein pentru Louis Erard sunt ceasuri cu un excelent pedigri, create într-un stil corent și lesne identificabil, fiind lansate în serii limitate, dar accesibile. Fanii adevărați (ai brandului, ai lui Silberstein, ai curentului Bauhaus) le pot achiziționa pe toate trei într-un set disponibil la cerere contra sumei de 11.111 franci elvețieni.
Și tot despre valoarea artistică a cadranelor e vorba în cazul lui Excellence Guilloché Main și al lui Guilloché Main II (fiecare costă 3.900 de franci), ele amintind de compozițiile matematice ale lui M.C. Escher și de Optical Art-ul lui Victor Vasarely. Louis Erard pune aceste ceasuri sub umbrela „Métiers d’Art”, concept care de obicei denumește colecțiile somptuoase, realizate în varii tehnici decorative, ale unor branduri de lux precum Vacheron Constantin sau Chopard. Dintre cele două modele Excellence Guilloché pomenite, noutatea este reprezentată de Main II, echipat cu calibrul automatic Sellita SW261-1, găzduit de o carcasă de oțel, cu diametrul de 42 mm, pe care se află inscripționat numărul de ordine din serie (x/99).

Cu Excellence Petite Seconde Terracotta intrăm într-o zonă estetică mai subtilă, ce pariază în primul rând pe monocromia caldă și misterioasă a cadranului, care, în opinia reprezentanților Casei, trimite la peisajul bucolic al districtului Franches-Montagnes, din cantonul Jura, casa brandului Louis Erard. Personal, îmi place mult mai mult acest ceas – designul e mai rafinat, grație nuanței mate terracotta afișate în două registre, simplu și satinat. Secunda periferică aduce o notă de eleganță simplă, vag hipnotică, dacă privim ornamentația circulară. Interesant mi se pare și faptul că modelul este disponibil în două mărimi, cu diametrul de 39 și de 42 mm, ceea ce îl poate duce cumva într-o interesantă zonă de graniță: mi-l pot foarte bine imagina și la încheietura unei doamne care vrea să-și agrementeze ținuta cu o insolită notă masculină. Prețul recomandat de comercializare este de 1.950 de franci, Excellence Petite Seconde Terracotta fiind disponibil în serii limitate la o sută de exemplare per diametru.
404 Error
Tot relativ recent, Louis Erard a lansat un ceas care cu siguranță nu-l lasă pe posesor să treacă neremarcat: Le Régulateur Louis Erard x Seconde/Seconde. Probabil că mai nimeni nu va recurge la această denumire, ci îi va spune ceasului 404 Error, după cum stă scris pe arătătorul minutelor combinat cu detaliul din dreptul orei trei.
Designul neobișnuit transformă dispozitivul mecanic într-o ironie la adresa lumii digitale. E un ceas care îți place sau pe care îl respingi de la prima vedere, asta e clar, dar același lucru e valabil și în cazul creațiilor realizate de Louis Erard în tandem cu Alain Silberstein. Și, da, 404 Error reprezintă tot un proiect în colaborare, dezvoltat de astă dată cu Romaric André, fondatorul companiei Seconde/Seconde/.
Într-un interviu pentru Le Petite Poussoir, André declara că și-a investit o bună parte a carierei în direcția îmbinării telefoniei cu orologeria de lux (Vă mai amintiți de extravaganta modă a telefoanelor hibride cu 3G, rotor, diamante, aur și cristal-safir?), până și-a dat seama că nu era un lucru viabil. A colaborat cu Massena Lab și, ulterior, cu rafinata Moser & Cie, pentru care a imaginat Endeavour Centre Seconds x Seconde/Seconde/, lansat anul trecut de Ziua Păcălelilor, căci acest ceas de lux e pe jumătate o glumă: pe superbul cadran albastru fumé tronează imaginea unei radiere pixelate. Iată o mostră de umor orologer, cotată la aproape 20.000 de franci elvețieni.

În aceeași cheie se înscrie și 404 Error. Ceasul e echipat cu calibrul automatic Sellita SW266-1, care animă cele trei zone de afișaj – cadranul orelor și cel al secundelor și arătătorul central al minutelor. 404 Error costă 2.404 franci elvețieni, fiind produs într-o serie de 178 de exemplare. El poate deveni capriciul împlinit pentru aceia care privesc stilul cu o doză de umor și ironie.