Cautare
, Contributor

Science & Research |
|

Lou Ottens, inventatorul casetei audio, s-a stins la 94 de ani

Lou Ottens, inginerul olandez care a inventat caseta audio și a jucat un rol major în dezvoltarea CD-ului, a murit ieri, la vârsta de 94 de ani.
Portrait Lou Ottens

Născut în 1926, Lodewijk Frederik „Lou” Ottens a fost pasionat de electronică încă din copilărie. Adolescent fiind, a construit un radio cu care părinții săi ascultau Radio Oranje – un program în limba olandeză difuzat de BBC în timpul ocupației germane a Olandei, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Tânărul Ottens și-a echipat aparatul cu o antenă unidirecțională pe care o numea Germanenfilter, fiindcă astfel evita bruiajul nemților.

După război, cu diploma de inginer în buzunar, Ottens s-a angajat la fabrica Philips din Belgia. Opt ani mai târziu, a fost promovat șef al departamentului de dezvoltare de produse, care, peste câteva luni, a prezentat primul aparat de înregistrare portabil (asemănător unui magnetofon în miniatură) – un produs care s-a vândut în peste un milion de exemplare.

Doi ani mai târziu, Ottens a inventat caseta audio, un obiect care înlocuia nepracticele role de bandă folosite până atunci. „Caseta audio s-a născut din iritarea provocată de folosirea benzilor”, se amuza Ottens. Concepută astfel încât să încapă în buzunarul jachetei, caseta a fost lansată în 1963, la târgul de electronică de la Berlin, cu sloganul „Mai mică decât un pachet de țigări.”

Din 1972, Ottens a fost implicat în realizarea compact discului, produs dezvoltat în comun de Philips și Sony și lansat în 1980.

De atunci, în lumea întreagă au fost vândute peste 100 de miliarde de casete și mai bine de 200 de miliarde de CD-uri. Unul dintre regretele lui Ottens a fost faptul că Sony a lansat Walkmanul: „Încă mă doare că nu am fost noi primii”, a spus inginerul, care nu a fost foarte entuziasmat de revigorarea pe care o cunoaște în ultimii ani piața de casete audio și discuri vinil. „Nimic nu poate egala sunetul CD-ului. Este un sunet pur, perfect curat, fără zgomotul pe care îl produce frecarea benzii casetei când trece peste capul de redare al casetofonului, sau cel produs de acul pick-up-ului care citește vinilul. Dar cred că, la urma urmei, oamenii aud ce vor să audă…”

Deși a revoluționat audiția muzicală de două ori, Lou Ottens a rămas modest până la sfârșit: „Eram ca niște copii care se joacă. Nu am avut niciodată sentimentul că fac ceva măreț. A fost ca un soi de sport.”

Lodewijk Frederik „Lou” Ottens (1926 – 2021)

Foto profimediaimages.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii