FacebookTwitterLinkedIn

La începutul secolului XX, termenul „călătorie“ te ducea automat cu gândul la vasele care străbăteau oceanele de-a lungul săptămânilor și al lunilor nesfârșite, și mai ales la pasagerii lor eleganți, mereu la patru ace, nedespărțiți de cuferele și valizele lor, adesea personalizate cu inițiale, blazoane sau ornamente speciale care să le facă inconfundabile.

© Gerard Uferas LOUIS VUITTON GENEVE 06_05_14 LEMAN CADRAN

În acea epocă, termenul „călătorie“ aducea imediat pe buzele oamenilor numele „Louis Vuitton“, începuturile celebrei „Maison“ fiind indestructibil legate de străbunicii globetrotterilor din zilele noastre. Și, dacă am putea concentra toate poveștile, istoria și farmecul de „fin de siècle“ într-un obiect, acela ar fi cu siguranță noul model de mecanism orologer „Louis Vuitton Escale Worldtime“, o creație îndrăzneață, jucăușă și exclusivă în același timp, simbolizând noului univers Louis Vuitton.

Colorat în 38 de nuanțe diferite, aplicate conform unei tehnici străvechi de pictură miniaturală, cadranul ceasului este o invitație multicoloră la o călătorie în jurul lumii: grație noii funcții „Worldtime“, fără a atinge vreun buton sau a face vreun gest, poți cunoaște în orice moment cât este ceasul după 24 de fusuri orare diferite, cu ajutorul a trei discuri mobile. „Escale Worldtime“ este doar una dintre recentele creații ale „fabricii de ore și de minute“ pe care Louis Vuitton a fondat-o – nu la Paris, unde bate în continuare inima „Maison LV“ – ci în fieful marilor orologeri, la Geneva, sub titulatura extrem de plastică de „La Fabrique du Temps“.

În interiorul noii manufacturi, meșteșugul transmis din generație în generație se întâlnește cu universul high-tech, marea provocare fiind reunirea unor tehnologii străvechi cu cele mai spectaculoase inovații din lumea constructorilor de timp. Astfel, la 12 ani de când Louis Vuitton a făcut marele pas în universul contabilizării timpului, „La Fabrique du Temps“ reprezintă punctul culminant al unei evoluții surprinzător de rapide și de susținute.

© Gerard Uferas LOUIS VUITTON 19_06_14 LA FABRIQUE DU TEMPS GENÊVE

De la succesului primului model lansat în 2002 și denumit, sugestiv, Tambour, formele recognoscibile cu care s-au impus creațiile orologere ale celebrei „Maison“ au deschis o nouă cale pentru emblematicul brand francez.

Și, pe măsură ce maeștrii orologeri și-au găsit la rândul lor calea către Louis Vuitton, urcând tot mai sus standardele impuse chiar și pentru cele mai minuscule piese care compun un ceas, am fost martorii lansării a numeroase modele Tambour simple sau cu diferite complicații (GMT, cronograf, tourbillon, Spin Time sau cu repetiție de minute).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Așezate pe o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, atelierele „fabricii de timp“ a Louis Vuitton din Geneva aduc laolaltă maître horologers, ingineri, designeri și toate celelalte prețioase competențe care vin să umple diferitele etape intermediare ale conceperii unui mecanism ce măsoară trecerea timpului.

Pentru arhitecți, desenarea spațiului a fost o sarcină pasionantă, dar în același timp dificilă: camerele trebuie să fie scăldate în lumină naturală, respectând în același timp fluxul de lucru și permițând artizanilor să-și folosească energia creativă în cele mai bune condiții. „La Fabrique du Temps“ din Geneva mă duce inevitabil cu gândul la vizita făcută în urmă cu doi ani în atelierele „Louis Vuitton“ din Fiesso d’Artico, lângă Veneția, unde iau naștere mult-râvnitele colecții de încălțăminte ale brandului.

Creată în 2009, manufactura venețiană este un sediu aproape la fel de high-tech, conceput pe principii complet eco, de la podele de lemn, mobilier ergonomic și filtrare a zgomotului până la bogăția de lumină naturală ce domină încăperile albe, cu tavan înalt. Din Veneția la Geneva… nicio întâmplare. La momentul respectiv, oficialii companiei descriau strategia de ansamblu LV ca fiind eminamente concentrată pe excelență: fiecare produs trebuie să fie manufacturat în regiunea sau în țara care deține cele mai bune competențe pentru domeniul respectiv. Și, așa cum Riviera del Brenta, zona italiană în care se afla Fiesso d’Artico, este renumită pentru meșteșugul pantofilor de lux încă din secolul XIII, ce loc mai potrivit decât inima Elveției pentru a da viață timpului?

© Gerard Uferas LOUIS VUITTON GENEVE 07_05_14 LA FABRIQUE DU TEMPS

Și, pentru că arta migăloasă a bijutierilor parizieni din Place Vendôme își găsește ecou atât în arta pantofarilor venețieni cât și în savoire-faire-ul elvețian al orologerilor, arta și abilitățile tehnice se îmbină armonios în piese precum ceasul „Dentelle de Monogram“. Cadranul din sidef reiterează iconica monogramă a casei Louis Vuitton, inspirându-se din colecția de bijuterii fine LV denumită „Voyage dans le Temps“.

Rezultatul – sofisticat și delicat – ascunde însă o muncă extrem de dificilă din punct de vedere tehnic: este aproape imposibil să aduci un disc din sidef natural la cea mai mică grosime posibilă, înainte de a începe gravarea monogramelor LV. Reușita a venit, ca toate inovațiile casei, la capătul unui lung proces de cercetare în echipă, numele ceasului – „dantelă de monograme“ – fiind astfel inspirat de incredibila fragilitate a sidefului.

Și, pentru că motivul recurent al casei rămân de-a pururi călătoriile, ceasul de damă „Emprise“, creat pentru o femeie elegantă și actuală, folosește detalii tipice cuferelor de odinioară, de la detaliile metalice din colțuri până la forma de ansamblu. Punctul culminant îl reprezintă însă cadranul, cu un model „capitonat“ ce ne duce cu gândul la interminabilele călătorii transatlantice de altădată și la zecile de cufere personalizate fără de care, cu secole în urmă, nu concepea să călătorească niciun adevărat „voyageur“.