FacebookTwitterLinkedIn

Piața de retail a înregistrat un nivel limitat de livrări în primul semestru din 2023, dar a doua jumătate a anului se anunță a fi foarte activă, cu aproximativ 260.000 de metri pătrați anunțați spre livrare până la finalul anului, majoritatea în orașe mici și mijlocii.

„Costurile de construcție încep să se stabilizeze pe măsură ce scăderea prețurilor materialelor se face în sfârșit simțită, iar acest lucru va sprijini și mai mult valul de expansiune a retailului din ultimii ani. Cel puțin până în 2024, stocul de proiecte anunțate pare destul de solid, majoritatea fiind parcuri de retail, dar sunt anunțate și proiecte mai mari, care urmează fie să fie livrate, fie să înceapă lucrările de construcție în curând”, a declarat Liana Dumitru, director retail agency la Colliers.

Potrivit companiei, cea mai mare parte a noilor proiecte vizează mai ales orașele mici și mijlocii, dar există un interes crescut și pentru orașele mari.

În perspectivă, majoritatea noilor proiecte vor fi realizate în orașele unde nu există alte centre de retail sau în noile suburbii ale orașelor mari, în zone cu un număr mare de locuitori sau cu o putere de cumpărare ridicată.

În ceea ce privește chiriile, deși proprietarii așteaptă o creștere pentru a acoperi costurile de dezvoltare mai mari, comercianții sunt prudenți în negocieri, având în vedere că indexarea și creșterea serviciilor comune pun deja presiune pe profitabilitatea lor.

Costul serviciilor pe spațiile comune reprezintă un punct de discuții sensibil, deoarece în unele cazuri, acestea aproape s-au dublat.

„De exemplu, în parcurile de retail, vedem creșteri  de la 1,5-2 euro/mp la peste 2,5-3 euro/mp”, potrivit sursei citate.

De asemenea, după ani de inflație ridicată, este de așteptat ca și consumatorii să devină mai prudenți și să aștepte ca prețurile să se stabilizeze înainte de a reveni la vechile obiceiuri de cumpărături.