
1. Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2021? Argumentați.
Reziliența este cuvântul cheie al acestui an. Am gravitat mult în jurul lui, ne-am folosit de valențele sale și acest lucru ne-a adus în postura de a reuși la Orange România să surmontăm obstacole și să ne consolidăm poziția pe piață. În primele șase luni din an, când am simțit o revenire atât în business, cât și în viețile noastre de zi cu zi, ne-am dat seama că prin adaptare și reziliență putem depăși orice provocări, iar modul în care au decurs lucrurile în a doua parte a anului ne-a confirmat faptul că reziliența ne-a fost umbrelă în tot acest timp.
2. Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Imprevizibilitatea economico-socială adusă de pandemie s-a dovedit un factor îngrijorător și perturbator și în acest an. Deși momentele de acalmie ne-au făcut să privim cu optimism către viitor, modul în care au evoluat lucrurile din punct de vedere sanitar ne-a determinat să fim și mai ancorați în concret și să gestionăm situația cu precauții sporite, echilibru și accent pe sănătatea tuturor oamenilor noștri. În plus, crize punctuale precum cea a semiconductorilor și dificultățile de livrare a echipamentelor și smartphone-urilor, care se vor vedea la nivelul pieței, reprezintă la rândul lor motive de îngrijorare, dar vom lua toate măsurile posibile pentru a ne asigura că vom face față acestor dificultăți.
La nivelul companiei, ne-am revenit încet și constant, după un an 2020 destul de dificil. Am mizat enorm pe digitalizare, tendința cheie a ultimilor 2 ani pentru Orange România și firul roșu al strategiei noastre, și am reușit să creștem din punct de vedere al veniturilor, dar și ca număr de clienți. Am contribuit și în 2021 mai mult decât oricând la digitalizarea României, oferind clienților și partenerilor noștri soluțiile de care au avut nevoie și colaborând cu autoritățile publice în implementarea de soluții digitale. Mai mult, am avut un rol major și în ceea ce privește prezența tehnologiei în modelul de business al multor companii, din industrii diverse.
Pe lângă furnizarea de servicii clasice, precum cele de voce și date mobile, am fost un partener constant în implementarea de soluții inovatoare, însoțind companiile în digitalizarea lor și livrând soluții din zona de cybersecurity și infrastructură IT. Nu ne-am abătut de la drumul nostru în ceea ce privește investițiile în infrastructură, pe care le-am continuat, și am extins rețeaua 5G și rețeaua proprie de fibră optică. Aceste demersuri au făcut să fim rețeaua #1 din România, cu cel mai rapid internet mobil, cea mai extinsă acoperire și multiple certificări, asigurând, astfel, bunul mers al afacerilor, al economiei și al vieții de zi cu zi a clienților noștri.
Highlight-ul anului pentru noi rămâne finalizarea tranzacției prin care am achiziționat pachetul majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications, tranzacția accelerând, în mod semnificativ, strategia Orange de a fi prima alegere a clienților pentru servicii convergente în România. Piața românească se bucură de un interes crescut pentru zona de IT&C, dar și pentru convergență, și considerăm că a fost o reală oportunitate să devenim, pe termen lung, un jucător cheie pe piață. Am pornit la drum cu nerăbdare și entuziasm alături de noii noștri colegi, cu care formăm o echipă puternică și rămânem mai departe același partener de încredere pentru utilizatori, companii și autorități, încrezători că vom reuși prin ceea ce facem să influențăm în bine societatea, economia și viețile celor din jur.
3. Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
Pe lângă momentul decisiv redat de achiziția Telekom Romania Communications, am avut bucuria de a primiîn acest an recunoaștere din partea Ookla® și ANCOM pentru rețeaua Orange, care rămâne #1 pe piața locală, am lansat în premieră campania de telefoane recondiționate, ce continuă seria inițiativelor green, am reușit să extindem serviciile Orange Money către întreaga piață, iar proiectul educațional Digitaliada derulat de Fundația Orange România a primit recunoaștere internațională, fiind dublu recompensat la prima ediție a premiilor Engagement Makers Award derulate la nivelul Grupului Orange.
Mai mult, ne-am concentrat pe serviciile care au adus valoare clienților, din zona de inovație, conectivitate și cercetare, oferind soluții performante tuturor utilizatorilor noștri, fie ei clienți rezidențiali sau companii. Progresul s-a observat în extinderea rețelei 4G și a celei 5G, în dezvoltarea portofoliului B2B & ITC, dar și în ceea ce privește numărul în creștere al clienților ofertei digitale YOXO. Toate reprezintă momente cheie în parcursul nostru din acest an și vești îmbucurătoare pentru clienții noștri.
4. Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Deși suntem încă în pandemie, iar această criză sanitară are impact asupra noastră, a întregii societății și a mediului de business, vedem clar că majoritatea industriilor din România au fost în 2021 agile, reziliente și ultra-dinamice, adaptându-se foarte bine pentru a ajuta clienții în această perioadă. Este adevărat că a existat un nivel de precauție întemeiat în business, dat de incertitudinea pandemică, dar veștile și rapoartele îmbucurătoare prezentate de mass-media, care au redat rezultatele pozitive obținute pe plan local de companii private, denotă că nu a lipsit deloc ambiția și curajul din zona românească de business.
Ne bucurăm să știm că am putut contribui și noi la aceste rezultate 😊 În această perioadă în care multe activități se derulează online, iar bunul mers al afacerilor și al vieților clienților este vital, noi dezvoltăm permanent rețeaua și o menținem la cei mai buni parametri de funcționare pentru susținerea economiei, a zonei de educație și a comunicării indispensabile de zi cu zi. Suntem extrem de mândri că deținem cea mai bună rețea 4G și 5G din țară, atât din punct de vedere al performanței, cât și ca acoperire!
5. Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?
Mă voi referi la industria de telecomunicații, una dintre cele mai inovatoare și agile industrii. Aceasta s-a reinventat enorm în ultimii ani, investind sume considerabile și adoptând tehnologii revoluționare, dar este necesar să reducem decalajul din zona digitală, vizibil în perioada pandemiei, și să susținem investițiile în rețea printr-un efort comun, concertat, atât din partea zonei private, cât și din partea statului. Acest lucru este extrem de important azi, când inflația și prețurile la energie reprezintă un factor de presiune, și ne trebuie o regândire a priorităților strategice locale. Am beneficiat de implicarea statului și am simțit că există interes real pentru industria noastră, dar este nevoie ca digitalizarea să devină o prioritate strategică, care să fie susținută mai mult de autorități.
În plus, autoritățile ar trebui să recunoască faptul că economia digitală reprezintă viitorul. Avantajul major al României sunt pașii deja făcuți în industrie, inginerii extrem de capabili pe care îi deține, centrele de cybersecurity și oportunitatea imensă de a deveni un hub regional în zona de tehnologie. De aceea, dezvoltarea digitală trebuie văzută ca o prioritate strategică și avem nevoie de o abordare sistemică și de mai multe investiții din partea statului, care să susțină demersurile existente.
6. Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
Eliminând din tablou situațiile imprevizibile de genul transformărilor inopinate aduse de criza sanitară, cel mai probabil ca provocările anului 2022 vor fi particularizate și vor varia de la țară la țară. Pentru noi, una dintre aceste provocări va fi să ne asigurăm că România rămâne competitivă într-o lume din ce în ce mai digitală și că își poate păstra atractivitatea pentru investitori. Infrastructura digitală și cea de conectivitate, precum și digitalizarea sunt un important pilon strategic pentru viitoarea dezvoltare durabilă a economiei locale și mondiale și nu ar trebui să ratăm nicio oportunitate de a contribui la această dezvoltare.