Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

Lipsa vitaminei D agravează simptomele COVID-19, potrivit unui om de știință din Filipine

Există dovezi care arată că vitamina D protejează organismul împotriva virusurilor, în special în cazul celor respiratorii. Mark Alipio, un om de știință din Filipine, susține că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D din corpul unui pacient și severitatea simptomelor generate de COVID-19, scrie The Telegraph.
femeie la soare

Cercetătorul din Filipine a publicat, în luna aprilie, un set de date care sugerează o legătură între nivelul de vitamina D și manifestările generate de coronavirus.

Din 49 de pacienți cu simptome ușoare de Covid-19, aflați în trei spitale din țări din sudul Asiei, doar doi au avut un nivel scăzut de vitamina D; din 104 pacienți cu simptome critice sau severe, doar patru nu au avut un nivel redus de vitamina D. Cu cât simptomele sunt mai grave, cu atât este mai probabil ca un pacient să aibă deficiențe de vitamina D.

Vitamina D crește producția de proteine antivirale și scade nivelul citokinelor, molecule imune care provoacă suprainflamarea țesuturilor. Mult timp, s-a că crezut nivelul scăzut de vitamina D în rândul populațiilor determină epidemiile de gripă din timpul iernii, deoarece, odată cu venirea primăverii și apariția soarelui, se produce un declin al numărului de cazuri. Vitamina D este fabricată în prezența razelor ultraviolete. De aceea, mulți oameni din zonele nordice înregistrează deficiențe de vitamina D spre sfârșitul iernii.

Săptămâna trecută, un colectiv de medici a trimis o scrisoare către British Medical Journal, prin care se cerea analiza rezultatelor doctorului Alipio. Dincolo de această solicitare, medicii au transmis următoarele: „Biologia vitaminei D se studiază de mai bine de o sută de ani. Dozele, riscurile si parametrii clinici sunt stabiliți și bine cuantificați. În ceea ce privește aportul de vitamină, există recomandări guvernamentale. Deficitul de vitamina D este o afecțiune acceptată din punct de vedere medical și necesită tratament.”

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii