Mediclim, jucător de pe piața de diagnostic medical, care oferă produse și soluții destinate microbiologiei, biochimiei, imunologiei și biologiei moleculare, a înregistrat în 2023 un venit consolidat de 26,7 milioane de euro, în creștere față de 2022, când a generat venituri în valoare de 24,1 milioane de euro.
În primul trimestru al acestui an, pe piața din România, Mediclim a depășit planul referitor la cifra de afaceri cu 33% față de bugetarea inițială, în timp ce în Bulgaria și Republica Moldova, compania și-a îndeplinit planul de afaceri în procent de 100%. Astfel, estimările pentru 2024 vizează o nouă creștere față de 2023.
„Estimările noastre actuale arată că vom depăși pragul de 30 de milioane de euro cifră de afaceri în acest an”, explică Liliana Codrescu, CEO Mediclim pentru Forbes.
În prezent, din totalul portofoliului, 60% este generat de instituțiile medicale de stat și 40% de cele private. Contractele cu statul vin totuși cu anumite provocări, precum termenele nesigure de plată și dificultatea de a recupera investițiile în timp util.
„Uneori, recuperarea banilor din sectorul public poate dura mai mult de 90 de zile, ceea ce creează provocări în menținerea cash flow-ului necesar pentru continuarea activităților. De asemenea, simțim o presiune negativă asupra cashflow-ului, cauzată de contextul de piață și de subfinanțare, precum și de creșterile de costuri, pe care încercăm să nu le transferăm asupra clienților”, punctează Liliana Codrescu.
În schimb, printre oportunitățile afacerii se numără creșterea cererii pentru date relevante și produse inovatoare, dezvoltarea portofoliilor strategice în microbiologie, biochimie, imunologie și biologie moleculară, precum și extinderea parteneriatelor cu furnizori strategici.
Compania oferă și soluții IT și de management al datelor pentru laboratoarele clinice, iar în domeniul industrial produsele oferite includ soluții pentru controlul calității medicamentelor, siguranța alimentară și controlul calității alimentelor.
„Investim anual peste 1 milion de euro în aducerea pe piața de diagnostic din România a unor tehnologii inovatoare. Cel mai recent exemplu este introducerea pe piața locală a testelor unice de diagnostic sindromic pentru pneumonie și sepsis, care pot chiar salva viețile pacienților cu aceste patologii infecțioase, în care timpul scurt până la obținerea rezultatului este un factor critic pentru succesul terapeutic”, spune reprezentanta Mediclim.
Printre cele mai populare testări se numără cele pentru infecții respiratorii, din domeniul siguranței alimentare și testării microbiologice a băuturilor. „Testările sindromice, care pot identifica o gamă largă de germeni într-un singur test, sunt de asemenea foarte utilizate. Acestea sunt esențiale pentru diagnosticarea rapidă și precisă a infecțiilor, precum și pentru identificarea rezistenței la antibiotice, ceea ce ajută la optimizarea tratamentului pacienților”, adaugă ea.
Mediclim livrează echipamente și soluții IVD către rețele medicale private, laboratoare private, precum și unități de sănătate publică precum Institutul Național de Transfuzie Sanguină din București, Institutul Național de Boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și altele.
Potrivit Lilianei Codrescu, piața de diagnostic din România a cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii zece ani, datorită investițiilor în tehnologii avansate și echipamente de laborator moderne. Fondurile europene au jucat un rol crucial în modernizarea laboratoarelor publice, aducându-le la nivelul standardelor europene.
Cu toate acestea, în opinia sa, piața rămâne subfinanțată comparativ cu alte țări europene. „Deși laboratoarele din România sunt dotate cu tehnologii avansate, la nivel comparabil cu cele din Viena, de exemplu, limitările bugetare afectează utilizarea acestora și implementarea completă a standardelor”, explică ea.
Cel mai mare potențial de creștere pentru Mediclim rămâne în zona de diagnostic de laborator, atât clinic, cât și industrial. „De asemenea, există un potențial semnificativ de creștere în domenii emergente precum siguranța alimentară, piața veterinară și băncile de celule stem. Investițiile în soluții IT și managementul de date reprezintă o altă zonă cu potențial mare de creștere, deoarece acestea pot aduce inovații semnificative și îmbunătățiri în procesele de diagnostic și tratament”, concluzionează CEO-ul Mediclim.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.