FacebookTwitterLinkedIn

Conceptul de telemuncă s-a dezvoltat foarte mult în pandemie când, majoritatea companiilor au optat pentru o alternativă sigură de lucru. Totuși, odată cu revenirea la normalitate, tot mai multe firme își doresc să readucă angajații la birou. Mai mult, un studiu realizat de Ipsos la începutul acestui an, pe un eșantion de cca. 25.000 de persoane din 34 de țări, arată că 6 din 10 respondenți anticipează revenirea fizică la job în 2024. Iar trendul nu ocolește companiile din industria IT.

Pentru a afla mai multe despre implementarea și viitorul telemuncii în România, am discutat cu Ligia Ardelean, Country Manager la Atos Global Delivery Center SRL.

  • Care este perspectiva Atos Global Delivery Center SRL asupra telemuncii?

Ligia Ardelean: Susținem telemunca și recunoaștem beneficiile pe care le aduce atât angajaților, cât și companiei. Sprijinim dezvoltarea profesională, fără să neglijăm și viața personală a colegilor noștri, iar lucrul de acasă creează o balanță între cele două. Desigur, dacă nevoia de business o cere (vizitele clienților noștri, workshop-uri cu clientii, traininguri de specializare, etc.), sau cineva își dorește să iasă din casă, să socializeze cu echipa, noi punem la dispoziție mai multe spații de birouri în România (Timișoara, Brașov și București), tocmai pentru a facilita acest lucru.

  • Cum a evoluat abordarea Atos Global Delivery Center SRL în ceea ce privește telemunca?

Ligia Ardelean: În continuare, majoritatea colegilor noștri sunt în regim de telemuncă sau hibrid, iar lucrul acesta nu se va schimba, cel puțin în viitorul apropiat. În prezent facem o reactualizare a procesului de telemuncă prin introducerea unor criterii de eligibilitate, pe care peste 90% din angajații companiei le îndeplinesc. Mai exact, o data la 6 luni, realizăm un proces transparent și obiectiv de evaluare a performanței, un proces global, mereu folosit și în România. Iar începând din acest semestru, doar colegii care obțin minim nota 4 la această evaluare sunt eligibili pentru telemuncă. Cei care au obținut un calificativ sub cel de „îndeplinește pe deplin obiectivele/ îndeplinește pe deplin așteptările pentru rol” („fully meets objectives/ fully meets expectations for role”), sunt așteptați să își desfășoare activitatea de la birou până la următoarea evaluare, iar dacă obțin un calificativ mai mare (minim 4), se pot întoarce la lucrul de acasă. Este o practică prin care ne dorim să creștem performanța angajaților și să îi ambiționăm să evolueze.

  • Cum mențineți motivația angajaților?

Ligia Ardelean: Oferim constant oportunități de evoluție prin programe de training și dezvoltare profesională. În acest fel, ne asigurăm că echipa noastră rămâne puternică, performantă și capabilă să facă față provocărilor din industria IT, unde tehnologia avansează mai alert ca niciodată. Ne concentrăm asupra întregii echipe de peste 2300 de colegi, pe care vrem să continuam sa îi perfecționăm, astfel încât să aducem în fața clienților echipe profesioniste adaptate tendințelor și tehnologiilor de pe piață.

  • Ce planuri aveți pentru viitor în ceea ce privește formatul de lucru – telemuncă, muncă la birou sau un model hibrid?

Ligia Ardelean: Având în vedere tendințele de pe piața de IT și nu numai, consider că modelul de lucru hibrid va domina în viitor, fiind o practică ce a început deja să prindă din ce în ce mai mult contur atât în România, cât și la nivel global.

In Atos GDC Romania, momentan, având în vedere că suntem la început cu noua organizare a procedurii de telemuncă, ne dorim să monitorizăm evoluția lucrurilor, iar apoi să luăm o decizie pe mai departe.

  • Cum credeți că va arăta viitorul muncii în industria IT în România, având în vedere tendințele actuale? Va crește sau va scădea forța de muncă?

Ligia Ardelean: După o perioadă cu multe provocări, de la conflicte geo-politice la graniță țării, până la creșterea inflației, ne așteptăm ca piața de IT să se stabilizeze și, automat, companiile vor avea nevoie să își suplimenteze resursa umană. La  Atos Global Delivery Center SRL, în ciuda provocărilor, am reușit să angajăm doar anul trecut 400 de noi colegi.

  • Care sunt planurile companiei pentru anul în curs?

Ligia Ardelean: Dacă în trecut ne-am concentrat pe creșterea volumelor de angajare, pentru 2024 avem în plan extinderea portofoliului de servicii pe care îl oferim. Piața evoluează, iar nevoile clienților sunt din ce în ce mai complexe. Din acest motiv am lansat anul acesta în primăvara un centru de excelență în Gen AI în Romania, primul din grupul Atos, iar tehnologiile noi pe care le avem în vedere pentru viitor includ DevOps, Power Platforms, Power Apps, Microsoft Copilot, Microsoft Cloudecosystems (SaaS) și UiPath.