FacebookTwitterLinkedIn

Împărțită în 1500 de loturi care vor fi vândute pe durata a patru zile, în octombrie, în New York, colecția Ann Getty cuprinde obiecte decorative, porțelanuri, mobilier și picturi ale Marilor Maeștri.

Dacă ar fi fost deschisă publicului, casa din San Francisco a lui Ann Getty, considerată una dintre cele mai stilate din lume, ar fi devenit loc de pelerinaj pentru admiratorii ei și pentru pasionații de decorațiuni interioare.

Ann Getty în casa din San Francisco (Foto Veranda)
Sala de dining din casa din San Francisco. (Foto Christie’s)

Foto Profimediaimages.ro

Cunoscută și respectată pentru gustul impecabil, Ann Getty a fost o personalitate marcantă a filantropiei mondiale și o femeie de afaceri de succes.

Colecția Ann Getty va face un turneu prin lume înaintea vânzării, urmând să fie expusă în Shanghai, Londra, Paris și Los Angeles.

Fondurile obținute vor fi donate fundației Ann and Gordon Getty Foundation for the Arts, care susține artele și științele.

Henri Matisse (1869 – 1954), Bouquet, Vase Chinois, 3.000.000 – 5.000.000 de dolari (foto Christie’s)
Edgar Degas (1834 – 1917), Deux danseuses sur la scene, 1.200.000 – 1.800.000 de dolari (foto Christie’s)

Câteva tablouri semnate de impresioniștii Claude Monet și Edgar Degas, o serie de picturi ale Marilor Maeștri, dar și piese de mobilier lăcuit, favoritele Annei, se numără printre punctele de atracție ale licitației.

Ann Getty s-a stins în septembrie 2020, la 79 de ani, în urma unui atac de cord.

Ann a crescut conducând tractoare la ferma tatălui ei din California. Înaltă de peste 1,80 metri, Ann a fost o personalitate puternică înainte de a se căsători cu compozitorul Gordon Getty, al patrulea fiu al lui J Paul Getty, și a rămas la fel și după aceea.

Ann și Gordon Getty

Editoare, autoare, designer de interior și una dintre cele mai respectate personalități ale filantropiei mondiale, Ann Getty a reușit să facă lumea s-o vadă așa cum e, dincolo de viața luxoasă pe care o ducea și de evenimentele mondene de la care arareori lipsea.

Printre extravaganțele sale se număra propriul avion privat Boeing 727 pe care își exersase, desigur, priceperea de designer de interior. Aeronava, botezată Jetty de presă, avea două dormitoare și baie cu cadă și îi purta pe Ann și pe soțul ei, cu care împărtășea pasiunea pentru arte, la festivalurile și la evenimentele muzicale de peste tot din lume.

Spontană și extraordinar de inteligentă, Ann Getty era o gazdă efervescentă a petrecerilor pe care le organiza la casa ei din San Francisco, al cărei prag l-au trecut de nenumărate ori Luciano Pavarotti sau Plácido Domingo.

Într-una din călătoriile sale l-a întâlnit pe editorul George Weidenfeld, a cărui editură a salvat-o de la faliment cumpărând un sfert din acțiunile companiei. Împreună cu acesta a cumpărat apoi, cu două milioane de dolari, Editura Grove Press din New York, care avea un portofoliu de autori avangardiști.

În anii 80 s-a mutat la New York și a devenit membră în board-ul Muzeului de Artă Metropolitană (MoMA), a Bibliotecii Publice și a Universității din New York. De asemenea, a sprijinit financiar Universitatea din San Francisco și Opera din San Francisco.

În 1995 și-a lansat propriul studio de design interior, Ann Getty & Associates, iar cel mai bun exemplu al stilului ei a fost casa ei și a soțului ei, construită în 1913 după un proiect al arhitectului Willis Polk, unde adunase o colecție de muzeu de antichități europene, picturi venețiene, tapiserii franțuzești și candelabre rusești.

Pe Gordon Getty l-a cunoscut în 1964, când ea era într-un bar cu câțiva prieteni. Gordon s-a prezentat și a provocat-o pe Ann la un concurs de shot-uri. Ea a acceptat și, cum se spune, restul e istorie. S-au căsătorit de Crăciun, apropiații familiei spunând că însuși bătrânul Getty ar fi fost cucerit de alegerea fiului său.