FacebookTwitterLinkedIn

Legislația care va reglementa instalarea de turbine eoliene offshore în Marea Neagră va fi adoptată în septembrie sau octombrie, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Noi ne dorim ca în toamna aceasta să putem adopta acest proiect în Parlamentul României”, a spus Burduja, citat de Agerpres.

Potenţialul de energie eoliană offshore al României, astfel cum este acesta evaluat pe baza estimărilor Băncii Mondiale, prezintă o capacitate teoretică de 76 GW, 22GW sub formă de turbine fixe şi 54GW sub formă de turbine plutitoare.

Costurile pentru platformele fixe sunt cu 20-30% mai mici, “din ceea ce spun experţii”, decât cele pentru platformele plutitoare.

“Deci, sunt investiţii semnificative pe termen lung şi trebuie încurajate printr-un cadru legislativ şi printr-un cadru de finanţare”, a adăugat ministrul.

Ministerul Energiei a publicat marţi proiectul de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore.

Prin acest proiect de lege se acordă o schemă de sprijin pe bază de contracte pentru diferenţă pentru construcţia şi operarea de centrale electrice eoliene offshore cu o capacitate de producţie energie electrică de 3 GW, până în anul 2035.

Din punctul de vedere al raportului cost/beneficiu, primele turbine care ar trebui instalate sunt cele fixe.