FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Francisc Peli, Managing Partner, PeliPartners

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!

Francisc Peli: Adaptare. Consider că anul 2023 a fost un an în care cu toții, indiferent de industrie, a trebuit să ne adaptăm la noile condiții ale pieței pe care activăm. Am traversat și în aceste ultime 12 luni o perioadă marcată de provocări, atât economice, cât și politice sau sociale, care au influențat activitatea companiilor.

Astfel, și noi a trebuit să ne adaptăm schimbărilor care au apărut în business, noilor oportunități de proiecte, să găsim soluțiile potrivite pentru clienții noștri și să le răspundem cu profesionalism, arătându-le că suntem partenerii de care au nevoie.

Fie că vorbim despre Corporate M&A, proiecte din zona de banking și finance, litigii, concurență și drept comercial sau despre tranzacții imobiliare, colegii mei au făcut față cu brio tuturor solicitărilor venite din partea clienților vechi sau noi și am reușit să consolidăm echipa în ciuda contextului nefavorabil.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Francisc Peli: Motivele de îngrijorare s-au menținut de la începutul pandemiei încoace, deoarece avocatura de consultanță este dependentă de deciziile clienților. Odată ce parcursul unui business întâmpină o serie de provocări care necesită schimbări și decizii mai mult sau mai puțin plăcute, atunci și oportunitățile noastre se schimbă sau ne sunt blocate ori anulate proiecte.

Cu toate acestea, ne-am bucurat să vedem că mediul de business a învățat din experiența anilor trecuți și a fost mult mai deschis către dezvoltare, în ciuda provocărilor exterioare.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Francisc Peli: Crizele care au marcat anul 2023 au influențat activitatea PeliPartners prin prisma influenței pe care acestea au avut-o asupra mediului de business. Așa cum aminteam mai sus, domeniul consultanței este direct dependent de activitatea companiilor și de deciziile luate de managementul acestora.

În ciuda situației actuale la nivel mondial, putem spune că mediul de business a dat dovadă de reziliență și adaptare.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Francisc Peli: România este o țară aflată încă în plină dezvoltare, astfel că mediul de afaceri nu duce lipsă de oportunități pe plan local, iar aici merită amintite oportunitățile de dezvoltare în domenii cheie și disponibilitatea fondurilor europene pentru proiectele de anvergură.

Cu toate acestea, legislația neprietenoasă cu investițiile sau care nu a fost adaptata încă la reglementările europene în vigoare în anumite domenii este un minus major cu care se confruntă companiile românești.

Nu în ultimul rând, apropierea geografică de granițele războiului ruso-ucrainean este, în prezent, unul dintre punctele slabe ale României în contextul dezvoltării mediului de faceri.

Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Francisc Peli: Autoritățile române ar trebui să aibă în vedere protejarea si încurajarea investițiilor, element esențial pentru dezvoltarea mediului de afaceri, o mai mare deschidere către comunicarea cu mediul privat și colaborarea constructivă cu mediul privat, pentru dezvoltarea economică a României.

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Francisc Peli: În 2024 ne dorim să consolidăm în continuare echipa, prin promovări bazate pe merit și performanțe, să creștem parteneriatele actuale și, bineînțeles să atragem unele noi. Totodată, vizăm dezvoltarea continuă pe ariile noastre de practică, prin atragerea de noi proiecte de o complexitate cât mai mare.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?

Francisc Peli: Perioada următoare va fi marcată de evoluția conflictelor din Israel și Ucraina și repercusiunile pe care aceste conflicte le vor avea asupra diferitelor domenii, cum ar fi cel energetic, financiar, imobiliar sau al materiilor prime. Totodată, deciziile legislative pe piața autohtonă vor juca în continuare un rol esențial în dezvoltarea mediului de afaceri.

(noiembrie 2023)