FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Codrin Matei, Principal Partner Crosspoint Real Estate

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?

„Consolidare”. În ciuda unei situații de tranziție și în contextul actual, am crescut echipa și am adăugat noi linii de business. Concret, ca urmare a creșterii sustenabile a cifrei de afaceri, dar și a trendurilor pe care le-am observat în ultimul timp pe piața de real estate, am decis să intrăm pe un nou segment, cel al închirierilor rezidențiale. La nivel general, cuvântul sau mai degrabă acronimul anului 2023, a fost ”AI”, simbolizând debutul unei epoci digitale revoluționare. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?

Schimbările climatului economice internaționale și locale, modificările fiscale și blocajul urbanistic, au constituit cele mai mari provocări anul acesta. În ceea ce privește estimarea de la începutul anului, ne bucurăm să vedem că suntem în grafic, cu toate că pe anumite linii de business ne-am fi dorit să creștem mai mult. Per ansamblu, suntem mulțumiți de rezultatele înregistrate și avem convingerea că până la finalul acestui an (2023 n.r.) vom atinge performanțele notabile de anul trecut sau chiar le vom depăși. 

Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Influența simțită acut de către companie vine mai degrabă din partea “războiului” urbanistic și mai puțin din partea războiului dintre Rusia și Ucraina. Efectele războiului din Israel nu se resimt încă. Având în vedere că investitorii israelieni sunt activi pe piața imobiliară românească este posibil să existe întârzieri de scurtă durată legate de unele achiziții sau investiții făcute de aceștia.

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Mediul de afaceri din România se bucură de resurse umane valoroase și de creșterea capitalului autohton. Cu toate acestea, este esențial să fie abordate și îmbunătățite aspectele legate de comunicarea și colaborarea cu autoritățile pentru a crea un mediu propice pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerilor.

Dacă ne referim la punctele slabe, vorbim de lipsa unei strategii clare în comunicarea și colaborarea cu autoritățile, o problemă majoră care poate afecta capacitatea de a implementa politici și practici care să sprijine dezvoltarea sustenabilă a afacerilor și a comunităților.

Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Din păcate, în ultimul timp, am încercat să nu îmi mai creez așteptări prea mari de la autorități. Totuși, într-o notă optimistă, aleg să văd această situație ca pe o oportunitate personală. Fără așteptări prea mari, îmi ofer o șansă, chiar dacă una extrem de mică, de a fi surprins în mod plăcut. Așa reușesc să valorific și momentele pozitive, indiferent de cât de mici ar fi și să construiesc experiențe pline de optimism și încredere în propriul potențial. 

Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Ne pregătim pentru un an cu multiple provocări. 2024 se conturează a fi un an dificil pentru mediul de afaceri românesc. Ne propunem să implementăm, în continuare, un proces de digitalizare în cadrul companiei pentru a eficientiza activitatea și pentru a facilita explorarea unor noi direcții. Nu în ultimul rând, vom acorda o atenție deosebită consolidării liniilor de business existente.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2024?

Cea mai mare provocare a industriei este blocajul urbanistic din București, situație prezentă pe piață în ultimii doi ani, care va genera efecte negative începând cu anul viitor (2024 n.r.). Cred că 2024 va fi primul an în care vom asista la dezechilibre între cerere și ofertă. De asemenea, modificările fiscale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie vor testa sănătatea și maturitatea business-urilor din România. 

La nivel global, 2024 va fi anul unei reveniri treptate și lente. Sectorul investițiilor imobiliare va performa ceva mai bine decât în 2023, ajustările de prețuri atrăgând o serie de investitori care dispun de lichidități. Cu toate acestea, situația economică globală, una destul de precară, din păcate, va continua să-și lase amprenta asupra sectorului imobiliar.