FacebookTwitterLinkedIn

Florin Furdui, Country Manager Portland Trust

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate sau trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

Anul 2022 este unul special pentru Portland Trust în România pentru că celebrăm 25 de ani de activitate pe piața locală. Clădiri ca Floreasca Business Park sau Oregon reprezintă astăzi poli importanți ai zonei de business Pipera-Floreasca. Cu J8 Office Business Park, proiect premiat pentru tehnologiile de health & safety și nZEB, ne dorim să revitalizăm zona de Nord-Vest a Bucureștiului, pe care am identificat-o ca valoroasă încă din anul 2005, prin proiectul Bucharest Business Park. 

Totodată, 2022 a fost anul în care am finalizat tranzacția pentru Expo Business Park. Tot anul acesta am continuat diversificarea portofoliului companiei în zona de proiecte de energie regenerabilă. Având un sfert de secol pe piața locală, putem lua decizii cu agilitate care să speculeze noile oportunități. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

În industria în care activăm noi, motivele de îngrijorare au venit din mai multe zone. În primul rând, noi valuri de COVID și chiar epidemiile locale ce marchează sezoanele reci au continuat să domine și-au pus presiune pe redesenarea procedurilor de hybrid work. Din acest punct de vedere, Portland Trust are un atuu în portofoliu: o clădire de birouri certificată WELL Health and Safety ce înglobează cele mai noi tehnologii din zona de sănătate. În al doilea rând, nu putem ignora impactul din ce în ce mai mare al costului utilităților asupra bugetului companiilor. Și în acest caz, J8 Office Park are câteva puncte forte. Clădirea este dotată cu tehnologii care duc către un obiectiv de consum near zero (nZEB) și care reduc presiunea de pe costurile de servicii, acestea fiind printre cele mai mici din piață. În prezent, ne concentrăm pe închirierea ultimelor etaje din clădirea J8 Office Park și încheierea de noi parteneriate strategice. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Primul impact al războiului a fost acela al instalării unui climat de incertitudine și de precauție la nivelul pieței. Primul trimestru al anului a fost unul al dezorientării, în care toate scenariile erau posibile și nu existau suficiente date pentru a fundamenta decizii. A urmat o perioadă cu impact considerabil în zona de dezvoltatorilor, generată de valul speculativ de pe piața materialelor de construcții și de termenele de livrare care depășeau orice imaginație. Din fericire, pentru Portland Trust, acest val nu a avut impact pentru că nu aveam șantiere deschise pentru care să avem probleme în lanțul de achiziții. 

Războiul din Ucraina va ține în continuare agenda pentru mediul de business pentru că aduce în prim plan o vulnerabilitate a Europei – anume dependența energetică și aici ajungem la un punct nevralgic al zonei de office. 

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Mediul de afaceri la nivel local a reușit, prin testul focului, în perioada pandemiei și de la debutul războiului din Ucraina să consolideze agilitatea. Managerii români operează într-un climat la nivel macro, caracterizat de foarte multe necunoscute și riscuri peste care se suprapune un climat local cu inflație record după perioada anilor ‘90 și cu lipsa de predictibilitate fiscală. Unde mediul local poate să consolideze este în zona asociativă. Este un bun moment în care mediul de afaceri să își rezerve un loc cu fermitate la masa discuțiilor cu executivul pentru a obține coerență și predictibilitate. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Întregul mediu de business ar beneficia de mai multă predictibilitate a politicilor fiscale și implicarea jucătorilor din piață în discuții transparente cu reprezentanții Guvernului care să ducă la soluții cu beneficii reale în business ce impulsionează investițiile și creșterea economică. 

Digitalizarea sistemelor și simplificarea procedurilor este un alt pilon important care ar aduce mai multă transparență și agilitate în implementarea proiectelor care implică colaborarea cu statul. 

Punctual, în industria imobiliară sunt necesare facilități fiscale care să încurajeze adoptarea tehnologiilor nZEB care ar reduce impactul asupra mediului și ar crește eficiența energetică deoarece în continuare prețul materialelor de construcție necesare rămâne prohibitiv.   

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Cu siguranță, depășirea zonei de risc din punct de vedere economic. Cu toții ne uităm la realitatea unei încetiniri a economiei, însă este greu de estimat impactul acestei recesiuni, pentru că sunt foarte mulți factori variabili care au o pondere grea în rezultatul final. În momentul de față, sunt provocările geopolitice cu impact în energie, provocările sanitare unde luminița de la capătul tunelului nu se vede mereu atât de clar, tulburările din sistemul financiar și politicile băncilor centrale care sunt determinate să restrângă consumul pentru a domoli inflația. De aceea, ne uităm la viitor prin prisma politicilor pașilor mici.