FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Elena Pap, Director Regional Up Group (România, Moldova, Bulgaria, Grecia şi Serbia)

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați. 

Agilitate. Într-un mediu social, politic și economic care a venit cu provocări și schimbări greu de prezis, am reușit să rămânem agili și să ne adaptăm din mers la noile condiții de piață. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Contextul actual la nivel macro, unde războiul și inflația afectează în moduri fără precedent mediul de afaceri și îi oferă un grad scăzut de predictibilitate, ne îngrijorează și ne motivează să lucrăm contant la îmbunătățirea aspectelor pe care le putem controla – mai exact, produsele și serviciile noastre. Acestea ne ajută să ne îndeplinim cel mai important obiectiv, acela de a contribui la motivarea și bunăstarea angajaților din România. Din fericire, rezultatele nu s-au lăsat așteptate, noi preconizând pentru finalul acestui an o depășire a obiectivelor de afaceri.  

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Cea mai importantă lecție învățată în lunile de când s-a declanșat războiul din Ucraina este faptul că trebuie să fim solidari și empatici. Grupul Up nu are o filială în Ucraina, ceea ce înseamnă că activitatea noastră nu a fost afectată în mod direct, dar am resimțit efectele instabilității aduse de acest conflict. 

În pofida consecințelor tragice pe care o astfel de perioadă o are pentru umanitate, nu doar pentru o țară sau o regiune, solidaritatea, dorința de a ajuta, aprecierea pentru momentele realmente pozitive sunt lecții cruciale pe care sper ca toți să le învățăm și să le punem în aplicare. 

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Mediul de afaceri din Romania o multitudine de puncte tari. Are un potențial masiv de creștere, nivelul de pregătire profesională a oamenilor, idei inovatoare cu potențial de scalabilitate și un accent mare pe digitalizare. 

Aspectele la care consider că se mai poate lucra sunt sectorul educației, precum și cel al investiției în angajați, aceștia reprezentând baza unui business de succes. Investițiile în forța de muncă nu se rezumă la nivelul salariilor, ci includ și beneficiile extrasalariale relevante pentru fiecare generație de angajați. Pentru angajatorii care își doresc o mai mare flexibilitate și care vor să ofere mai multă putere de alegere oamenilor din companie am creat platforma Up MultiBeneficii, cea mai bună soluție pentru angajații care vor să-și aleagă singuri beneficiile.

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?

Într-un context de piață definit atât de inflație, cât și de creșterea prețurilor la energie – factori care impactează profund mediul de business, și cu atât mai mult sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, ar fi ideal ca guvernul să fie conectat la acesta și să îl susțină prin intermediul măsurilor luate. De altfel, sectorul IMM reprezintă un pilon important al economiei naționale. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Contextul actual, în care ne confruntăm cu foarte multă instabilitate și în care se discută din ce în ce mai des despre o criză mondială, conform analiștilor economici, este unul îngrijorător și care ar avea consecințe pentru întregul mediu de afaceri. Important de reținut este faptul că oamenii reprezintă cea mai importantă resursă pentru companii. La nivel local, ne bucură să vedem că angajatorii din Romania înțeleg din ce mai mult acest aspect și demonstrează că sunt conștienți de valoarea lor atât prin politica din salarizare, cat și prin acțiuni de wellbeing. 

Este dificil de prevăzut ce se va întâmpla anul viitor, însă vom fi pregătiți să ne utilizăm puterea de adaptabilitate și agilitatea pe care le-am dezvoltat în anii anteriori. În plus, ne bazăm pe relațiile puternice pe care le avem cu clienții și partenerii noștri, consolidate de-a lungul a 20 de ani de activitate în România. Transformarea provocărilor în oportunități face deja parte din ADN-ul Up.