
Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.
Andrei Cruceru, CEO Metaminds
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.
În 2022 am simțit poate mai mult ca oricând cât de important este un mediu sigur în care proiectele se pot dezvolta și crește. Atenția întregii planete s-a îndreptat asupra protejării structurilor strategice, inclusiv și, poate mai ales securității cibernetice, pe fondul contextului geopolitic actual și al creșterii atacurilor cibernetice din acest motiv.
Astfel că, dacă ar fi să aleg un singur cuvânt pentru a defini întregul an, acela ar fi securitatea cibernetică – definită ca nevoie pentru un mediu sigur și stabil la nivelul fiecărui stat. Provocările cu care economiile și întregul mediu de business se confruntă astăzi vin în mare măsură și din mediul online, care poate crește nivelul de vulnerabilitate al oricărei organizații.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
METAMINDS a reușit să depășească numeroase provocări de-a lungul anilor și este astăzi o companie bine înrădăcinată, cu o expertiză vastă în domeniul în care activează – integrarea de arhitecturi IT complexe și soluții de securitate cibernetică.
Am făcut mereu o prioritate din a avea în portofoliul METAMINDS cele mai noi tehnologii și din a orchestra cele mai inovatoare soluții de securitate cibernetică. Am învățat să fim flexibili și reușim să ne adaptăm ușor noilor contexte, astfel încât să răspundem cu profesionalism nevoilor clienților noștri.
Activitatea METAMINDS s-a desfășurat în linie cu obiectivele setate la începutul anului și am învățat că mai important decât să ne uităm către motivele de îngrijorare care există pentru orice companie și domeniu, să ne uităm către soluții și oportunități de dezvoltare.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Actualul conflict din Ucraina a contribuit, alături de o utilizare tot mai mare a tot ceea ce înseamnă mediul online, la creșterea numărului de atacuri cibernetice, care au devenit totodată și mai sofisticate.
Astfel că și experții METAMINDS au răspuns acestor provocări noi cu soluții unice și personalizate pentru fiecare client, cum facem de fiecare dată, luând în calcul toți factorii de risc, inclusiv factorul uman.
Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
Mediul de afaceri din țara noastră a dat dovadă de flexibilitate în fața provocărilor din piață și a contextului economic marcat de un grad ridicat de vulnerabilitate. Aș adăuga și capacitatea de inovare, mai ales a companiilor din domeniul tehnologiei, dar și anduranța.
România este parte a unei piețe globale extrem de competitive, iar mediul de afaceri din țară reușește tot mai greu să identifice specialiști de nivel înalt pe plan local.
Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?
Susținerea eficientă și inteligentă, punând la dispoziție toate resursele financiare disponibile și accesând soluțiile și competențele capabile să susțină până la capăt implementarea transformării digitale este determinantă pentru creșterea performanței economice, precum și de a construi o infrastructură digitală coerentă și integrată la nivelul administrației publice care să ofere servicii digitale de înaltă calitate atât cetățenilor, cât și companiilor.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Asigurarea permanentă a unor soluții adaptate de reziliență cibernetică pentru infrastructuri cu valențe critice pentru siguranța națională va fi probabil una dintre principalele provocări ale industriei în 2023 în România, dată fiind situația tensionată din Ucraina.
La nivel mondial, una din provocările estimate de analiști sunt extinderea și permanentizarea lucrului de la distanță sau hibrid – acest lucru va impune o abordare unificată a modului în care rețelele de tip cloud, seviciile și aplicațiile interconectate vor fi securizate, precum și a modului în care va fi stabilit nivelul de acces pentru fiecare utilizator la fiecare palier al acestor noi structuri digitale din organizații.
Iar responsabilitatea pentru stabilitatea și siguranța cibernetică a unei organizații se va extinde la nivelul tuturor decidenților dintr-o organizație, nu doar la nivelul echipei IT.
În plus, organizațiile și statele vor fi nevoite să includă soluții de securitate a datelor și infrastructurilor digitale la nivel de strategie, pentru că agresiunile cibernetice s-au extins de la organizațiile vizate la întregul ecosistem, vizând toți furnizorii din lanțul de aprovizionare, companiile partenere și clienții acestora.