Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Lecții pentru 2021 – Johan Meyer (Franklin Templeton): „Statul nu ar trebui să ignore rolul important pe care îl poate juca piața de capital în redresarea economică”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2021.
Johan Meyer - CEO Franklin Templeton Investments & Manager de Fond FP_3 (1)

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton România și Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea

Forbes: Cum apreciați într-un singur cuvânt evoluția companiei/grupului pe care o/îl conduceți în anul 2020? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului? Cum a influențat pandemia afacerea pe care o conduceți? Dar domeniul în care activați?

Johan Meyer: Într-un cuvânt: Provocator. Privind retrospectiv, în 2020, ne-am confruntat cu provocări semnificative la nivel profesional și personal, fiind nevoiți să trecem la lucrul de la distanță într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Aș dori să-i felicit pe colegii mei pentru rezistența și angajamentul lor din această perioadă, care au făcut ca Fondul Proprietatea să atingă câteva repere remarcabile: cel mai mare preț pe acțiune și cel mai mic discount față de valoarea activului net (VAN) datorită muncii și dedicării echipei noastre.

De asemenea, ne-am continuat eforturile de a îmbunătăți implementarea standardelor de guvernanță corporativă în companiile de stat, precum și promovarea continuă pentru listarea la bursă a companiilor de stat cheie.

În ceea ce privește impactul COVID-19 asupra Fondului Proprietatea, am reușit să ne adaptăm rapid la noul normal – majoritatea angajaților lucrează de la distanță, suntem aproape complet digitalizați, ceea ce ne-a permis să asigurăm continuitatea operațiunilor și a gestionării Fondul Proprietatea, fără niciun fel de perturbări.

Desigur, pandemia a afectat negativ majoritatea sectoarelor și afacerilor, unele mai mult decât celelalte, și dat fiind faptul că Fondul Proprietatea are diverse companii în portofoliul său, rezultatele acelor companii se reflectă și în rezultatele FP.

 

Forbes: Care au fost cele mai importante lecții de business și la nivel personal pe care le-ați învățat în pandemie?

Johan Meyer: Cea mai importantă lecție învățată în 2020 este puterea adaptabilității și flexibilității, atât la nivel de afaceri, cât și personal. Nu există nicio îndoială că vom depăși această criză și, sperăm, că vom trece peste ea mai puternici și mai înțelepți decât înainte.

În special în perioade dificile precum acesta, este crucial ca un lider să ofere sprijin, să comunice des și transparent cu angajații și să se asigure că sunt informați periodic cu privire la evenimentele și inițiativele cheie din companie. Cultivarea unui mediu de lucru care promovează unitatea și încrederea ajută atât companiile, cât și angajații să navigheze mai bine în apele agitate.

 

Forbes: Traversăm o perioadă în care unul dintre actorii principali a fost statul/autoritățile. Cum apreciați prestația autorităților române în această perioadă?

Johan Meyer: Statul a luat decizii prompte și specifice pentru a gestiona pandemia și a sprijini redresarea economică. În funcție de resursele disponibile, ar fi necesare măsuri suplimentare pentru a ajuta industriile cele mai afectate să supraviețuiască (companiile aeriane, HoReCa). De asemenea, Statul, ar putea să analizeze, pe lângă IMM Invest, și alte scheme de sprijin pentru IMM-urile care au fost grav afectate de pandemie.

Statul nu ar trebui să ignore rolul important pe care îl poate juca piața de capital în redresarea economică – de exemplu, în Statele Unite, indicii de acolo ating niveluri record, în ciuda faptului că țara se confruntă cu provocări semnificative în tratarea pandemiei. Pentru România, potențialul unor listări majore precum Hidroelectrica și Aeroporturi București ar putea contribui mult la consolidarea încrederii investitorilor și la atragerea de noi investiții în țară.

 

Forbes: Care sunt principalele tre puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Johan Meyer: Pentru 2021, în primul rând, ne propunem să contiuăm susținerea inițiativei de listare, în cele din urmă, a Hidroelectrica prin eliminarea legislației care blochează vânzarea activelor de stat.

Un alt obiectiv este asigurarea implementării standardelor de guvernanță corporativă, deoarece joacă un rol vital în dezvoltarea durabilă a companiilor de stat, creându-le oportunități de a deveni actori pe piața de capital.

În cele din urmă, vom continua toate eforturile pentru a maximiza randamentele către acționarii noștri și pentru a crește valoarea activului net pe acțiune, prin creșterea valorii investițiilor în Fondul Proprietatea.

 

Forbes: Care considerați că este cea mai mare provocare la nivel mondial în anul 2021?

Johan Meyer: Privind situația actuală, cred că cea mai mare provocare globală din 2021 va continua să fie pandemia, având în vedere presiunea pe care o creează la diferite niveluri ale economiei. Unele industrii au ieșit nevătămate, altele au înflorit, dar câteva au fost decimate.

La începutul anului 2020 a fost dificil să fie evaluat impactul complet al pandemiei, dar acum după aproape un an vedem impactul proiectelor întârziate, al reducerilor locurilor de muncă și al schimbării modelelor de cheltuieli – relevante în special într-o țară precum România unde o mare parte din creșterea economică din ultimii ani a venit din creșterea consumului.

Sigur, perspectiva este acum mai optimista, ținând cont depotențialele rezultate pozitive care urmează să fie obținute din diferite vaccinuri, dar până când acestea pot fi distribuite populației largi, avem încă în desfășurare o pandemie cu efecte economice negative în întreaga lume pe care trebuie să le depășim în următorii ani.

(8 decembrie 2020)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii