
Elanul și curiozitatea copilului față de mediul înconjurător sunt absolut firești și naturale, acestea manifestân-du-se încă de la cele mai fragede vârste. Ce putem face noi, ca părinți, este să sprijinim conectarea copiilor cu natura, să împărtășim cu ei cunoștințele noastre și să le punem la dispoziție resurse care să le dezvolte abilitățile necesare pentru înțelegerea lumii care-i înconjoară. Prețuind natura, copiii vor deveni adulți responsabili.
Pe lângă faptul că reprezintă un imens izvor de sănătate, natura oferă și un spațiu extraordinar de dezvoltare. Jocul în aer liber întețește gândirea copilului, contribuie la dezvoltarea capacităţii creatoare, la dezvoltarea vorbirii corecte şi coerente. Conectarea cu natura îl ajută pe copil să fie mai disciplinat, mai atent, mai relaxat, mai curios și mai abil în a găsi soluții.
Odată conectați cu mediul înconjurător, copiii conștientizează mai ușor că fac parte dintr-un întreg – planeta noastră. Astfel, ei învăță să o cunoască, să o respecte, să o ocrotească. Descoperirea naturii înseamnă, pentru copii, și dezvoltarea atenției, a imaginației, a creativității, dar și a celor 5 simțuri. Ei vor fi, de exemplu, atenți la mirosurile și sunetele pădurii, vor încerca să identifice animalele și micile viețuitoare. Vor simți pământul, nisipul, iarba, pietrele. Și vor descoperi, în mijlocul naturii sau în propria grădină, arome de fructe, legume și plante aromatice.
Să nu uităm entuziasmul copiilor în fața noutății și a descoperirii! Să-i scoatem afară cât mai des, să-i lăsăm să se joace în mijlocul naturii și să le oferim cât mai multe ocazii să se confrunte cu mediul natural! Abia acolo copiii își satisfac nevoia de aventură și găsesc în ei curajul de a fi. Cumva, joaca în aer liber devine sinonim cu sportul, deoarece contribuie la întărirea imunității și la reducerea hiperactivității, oxigenează sângele și ajută în lupta contra obezității.
Lucruri simple precum folosirea cu chibzuință a apei și sortarea deșeurilor, stingerea luminii sau oprirea televizorului după terminarea desenului animat sunt comportamente care creează, pe termen lung, atitudini responsabile pentru conservarea mediului înconjurător.
Cum construim o atitudine pozitivă a copiilor faţă de natură?
Comportamentul nostru este primul gest pe care-l putem oferi drept exemplu copiilor. Dacă noi iubim și respectăm natura, așa vor face și ei. Pentru a-i aduce mai aproape de ea, putem face diverse activități simple și distractive, care să le dezvolte spiritul de responsabilitate faţă de mediul înconjurător.
Ieșim în natură
Organizăm cât mai multe ieșiri în natură, excursii și picnicuri în cadrul cărora copiii se pot bucura de frunze, flori, pietre fără teama că s-ar putea murdări. Le vorbim despre plante, copaci, păsări, insecte și-i conectăm, astfel, cu mediul din jurul lui. Pentru a le stimula plăcerea de a fi în natură, iată câteva cadouri potrivite: un binoclu, o lupă, un telescop sau o cameră video.
Îngrijim plante
Dragostea pentru plante vine odată cu îngrijirea acestora, de aceea este indicat să implicăm copilul în munca din grădină sau, măcar, în plantarea și îngrijirea plantelor de cameră. Copilul va fi încântat să urmărească cum crește și se dezvoltă o sămânță (fie ea și în ghiveci)! E o ocazie bună să cunoască și să înțeleagă miracolul creației. Iar faptul că va trebui să ude planta și s-o îngrijească, îl va ajuta să devină mai autonom și mai responsabil.
Sortăm deșeurile
Fie că vorbim despre obiecte sau deșeuri, sortarea este importantă. Copiii trebuie să știe beneficiile sortării deșeurilor, astfel vor deveni mai responsabili și mai interesați de ceea ce se întâmplă cu mediul în care trăiesc.
Citim cărți, vizităm muzee
Curiozitatea față de natură poate fi stârnită și prin intermediul cărților, filmelor, muzeelor. Citiți cărți despre plante și animale, mergeți la muzee pentru a vedea diverse exponate, vizionați împreună filme şi documentare despre natură şi ecologie. Acest lucru le va îmbogăți cunoștințele despre natură și poate transforma o activitate distractivă într-o pasiune pe termen lung.
Gătim împreună
Gătitul împreună poate fi o activitate distractivă, dar și educativă. Alegeți o rețetă simplă în care să folosiți cu precădere produse locale și de sezon. Vorbiți-le copiilor despre risipa alimentară și ajutați-i să înțeleagă cum poate fi evitată.
Facem voluntariat
Există multe organizații care protejează natura sau organizații care oferă un mediu de dezvoltare prin intermediul naturii, precum sunt cele de cercetași. Aceste instituții au întotdeauna nevoie de oameni implicați, voluntari, care să ajute la îndeplinirea misiunii. Încurajați-i să participe la acțiuni pe teren: adunat frunze, plantat copaci, îngrijit iarba.
Respectăm resursele naturale
Lucruri simple precum folosirea cu chibzuință a apei și sortarea deșeurilor, stingerea luminii sau oprirea televizorului după terminarea desenului animat sunt comportamente care creează, pe termen lung, atitudini responsabile pentru conservarea mediului înconjurător.