FacebookTwitterLinkedIn

Economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, este de părere că ”datoria uriașă”, iar nu recesiunea, este adevărata problemă, cel puțin în cazul economiilor vestice.

”Conform ultimelor prognoze, niciun stat din Uniunea Europeană nu va intra în recesiune în acest an. Pe de altă parte însă, datoriile la care s-a ajuns, cel puţin în Vest, sunt uriaşe. La noi se vorbeşte mai puţin şi din cauză că datoria publică la noi încă nu a ajuns la 50%, dar dacă la datoria publică adăugăm şi datoria privată depăşeşte bine 100% din PIB, cele două datorii cumulate”, a spus Lazea citat de Agerpres.

El a adăugat că nici măcar Germania nu va intra în recesiune și cu atât mai puţin România, întrucât există o există deja estimarea că economia națională va creşte ”undeva între 2 şi 3% în acest an”.

Lazea a subliniat că începând cu criza din 2008 – 2009, gradul de îndatorare a statelor a început să crească, de la 195% din PIB-ul global în 2007, la 256% în 2020.

Principala cauza a majorării datoriilor statelor a fost reprezentată de tipărirea de bani.

Potrivit lui Lazea, există teoretic patru modalităţi de reducere a datoriei, respectiv războiul, ştergerea datoriilor, inflaţia şi represiunea financiară, aceasta din urmă fiind cea mai utilizată din 2009 – 2010.