
Raluca Selejan și Oana Doboși, fondatoarele librăriei „La Două Bufnițe” din Timișoara, consideră că o lege care ar sprijini cu adevărat librăriile independente și diversitatea editorială ar fi benefică pentru piața editorală.
Forbes: Ce a însemnat anul 2021 pentru vânzările de carte ale companiei dvs: un an al revenirii după șocul din 2020, un an obișnuit sau un an prevestitor pentru o nouă criză? (evoluția vânzărilor de carte pe care le-ați înregistrat față de 2020, evenimente deosebite, adoptarea unei noi strategii, probleme cu care v-ați confruntat etc)
La Două Bufnițe: Dacă în 2020 vânzările au scăzut cu 23% față de 2019, în anul 2021 au crescut cu 16% față de 2020, așadar nu am ajuns la nivelul de vânzări dinaintea pandemiei.
Acest lucru s-a întâmplat și din cauza restricțiilor din luna martie, când am fost obligați să închidem librăria în fiecare weekend. Așa cum știm, în România librăriile nu au fost considerate esențiale, lucru care ne-a afectat activitatea.
În anul 2021, strategia a fost să continuăm activitățile începute în pandemie pentru a fi mai aproape de comunitatea librăriei noastre (evenimente online, livrări la domiciliu, recomandări de lectură, popularea site-ului de vânzare online) și, în același timp, să încercăm să ne adaptăm noilor comportamente și situații – cititorii petrecdeau mai puțin timp în librărie, deci a trebuit să învățăm să fim mai prompți, să încercăm să-i reobișnuim să își petreacă timp în spațiul nostru.
Fiind în contact permanent cu colegii din European and International Booksellers Association, am încercat să urmărim ceea ce se schimbă în piața de carte și la nivel internațional și să aplicăm la noi.
Forbes: Care sunt domeniile/categoriile de carte care au funcționat (vândut) cel mai bine în 2021?
La Două Bufnițe: Din acest punct de vedere, suntem norocoși că cititorii care aleg să cumpere cărți de la noi sunt consecvenți: merg pe recomandările noastre de lectură.
Astfel, noi suntem o librărie în care, de când am deschis până acum, vindem cel mai bine literary fiction, cărți pentru copii, memorii și jurnale și cărți de poezie.
Forbes: Ce anume îi răspundeți unui cititor care vă reproșează: s-au scumpit cărțile, nu-mi mai permit să cumpăr!
La Două Bufnițe: Simțim și noi la buzunarele noastre de librari această creștere a prețului la raft, tot ce putem să le spunem e să aibă încredere în recomandările noastre, pentru că ceea ce recomandăm merită citit.
Și le mai putem spune că acest lucru nu se întâmplă din cauza noastră și nici din cauza editurilor, știm cu toții că prețul hârtiei aproape că s-a triplat, plus că s-a și găsit foarte greu. Iar la modul general, toate s-au scumpit, mai ales de când a izbucnit războiul.
Partea bună e că încă se găsesc și cărți la prețuri accesibile, noi avem permanent și reduceri, și promoții, chiar și cărți la 10 lei.
Forbes: Care sunt îngrijorările dvs în ceea ce privește piața editorială din acest an? Dar motivele de optimism?
La Două Bufnițe: În primul rând, această creștere a prețului cărților datorată creșterii prețului la hârtie este ceva ce se va resimți în puterea de cumpărare a cititorilor.
Oricum, piața noastră de carte este foarte mică cu o putere economică pe măsură, iar aceste scumpiri pe toate planurile nu o ajută deloc. Oricum, de la început acestui an am simțit, în vânzări, o scădere.
Apoi, odată cu declanșarea războiului în Ucraina, am mers pe pantă în jos. În ianuarie și februarie 2022 am avut cele mai mici vânzări pentru această perioadă de când avem librăria.
Ceea ce a redresat vânzările la noi în librărie a fost Târgul de Carte Bookfest Timișoara, care a fost un real succes și care a restartat, cumva, pulsul orașului.
După Bookfest, vânzările în librărie au început să crească, nicidecum la nivelul anilor de dinainte de pandemie, dar mai bine decât în ultimii doi ani. Și faptul că am reluat evenimentele cu public a avut, din nou, un sens în creșterea vânzărilor.
Îngrijorările rămân aceleași ca în fiecare an, că nu avem un cadru legislativ care să protejeze piața de carte. Și ne temem că nici nu o să-l avem prea curând, atenția politicienilor noștri față de piața de carte și de librării este atât de scăzută, că practic ea nici nu există.
Forbes: O idee: plafonarea prețului la cărți. O idee trăsnită sau o decizie de luat în seamă de guvern pentru revitalizarea pieței editoriale din România?
La Două Bufnițe: E complicat, mai ales dacă ținem cont de ceea ce ziceam mai sus legat de interesul politicienilor noștri față de piața de carte.
Pare o idee trăsnită să plafonezi prețul cărților, mai ales în contextul în care au crescut de fapt prețurile de producție.
O lege care ar sprijini cu adevărat librăriile independente și diversitatea editorială, ar fi legea prețului unic al cărții, dar ca să avem o asemenea lege ar trebui ca autorii, editorii și librarii să ajungă la un numitor comun, apoi ar trebui convinși politicienii de utilitatea acestei legi. După cum știm, în Franța, la propunerea lui Jack Lang, legea asta a fost votată în unanimitate în parlament, acum 41 de ani.
(27 mai 2022)