FacebookTwitterLinkedIn

Investiţia este de peste 13 milioane de lei, din care aproape 6,85 milioane de lei provin din fonduri structurale, transmite Agerpres.

Proiectul este dezvoltat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park.

În prezent se derulează o procedură de licitaţie publică pentru construcţia acestui prim parc ştiinţific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României – Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative – CITAT-E, iniţiativă finanţat din fonduri de coeziune UE.

“Această idee a pornit de la nevoia identificată pentru necesitatea unui loc de testare în condiţii reale a producţiei de energie verde, în cazul nostru, în condiţiile de climă şi relief din Cluj-Napoca, un loc unde producătorii, atât de echipamente, cât şi de sisteme de management energetic pot să le testeze înainte de lansarea pe piaţă“, a declarat Adrian Bot, director de proiect şi preşedinte al Cluster TREC, citat de Agerpres.

Proiectul, ce se dorește a fi un “showroom” pentru producţia de energie verde, are data de finalizare 31 August 2021. 

Parcul fotovoltaic şi eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb, şi va avea rolul de a testa în condiţii reale eficienţa energetică a panourilor fotovoltaice şi instalaţiilor eoliene moderne şi de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile.

“Din păcate, în România există multe zone fără curent electric, sate care nu au infrastructura necesară pentru a fi alimentate cu energie. Ele reprezintă principalul nostru obiectiv pe termen lung, pentru că acest tip de parc poate fi amplasat undeva la margine de sat sau pe terenuri care nu sunt cultivate şi poate asigura cel puţin minimul de energie pentru locuitorii acestor locuri“, a mai spus specialistul.