Cautare
, Staff

Lideri |
|

Knight Frank: Populația ultra-bogată a lumii a crescut cu 10% în 2017. Asia depășește Europa și devine numărul doi din lume la numărul persoanelor ultra-bogate

Knight Frank, cea mai mare rețea globală deținută privat în domeniul imobiliar, a lansat The Wealth Report, cel mai prestigios studiu asupra averilor private globale.
bancher-bani-money

Ediția a 12-a a raportului prezintă o perspectivă asupra proprietăților de lux și a bogăției. Publicația din acest an conține date privind performanța prețurilor pentru 100 de piețe imobiliare globale de lux, rezultatele unui studiu de atitudini (The Wealth Report Attitudes Survey), precum și un indice al orașelor globale (Knight Frank Global Cities Index). Noul raport arată că numărul persoanelor ultra-bogate (cei cu active nete de 50 milioane de dolari sau mai mult) a crescut cu 10% in 2017, numărul total ajungând la 129.730 de persoane cu o avere combinată de 26.4 trilioane de dolari.

Datele furnizate de Wealth-X evidențiază faptul că populația ultra-bogată a crescut într-un ritm semnificativ mai rapid în 2017 decât în ultimii cinci ani, când creșterea cumulata a fost de 18%. Această tendință în crearea averilor reflectă avântul economiei globale de la începutul lui 2017. Previziunile solide ale specialiștilor în averi estimează o creștere cu 40% până în 2022 a averilor persoanelor ultra-bogate.

Dacă analizăm modul în care au evoluat populațiile ultra-bogate între 2012-2017, observăm o imagine mixtă. În timp ce numărul persoanelor cu active nete de 50 milioane de dolari sau peste a crescut în America de Nord (+31%), Asia (+37%) și Europa (+10%), celelalte cinci regiuni au experimentat scăderi, mai ales în America Latina și Caraibe (-22%) și în Rusia și spațiul CIS ( -37%).

Vezi și: Țiriac rămâne singurul român din Topul miliardarilor Forbes. Jeff Bezos devine cel mai bogat om din istorie

America de Nord rămâne cea mai bogată regiune a lumii, ea găzduind aproximativ 34% din ultra-bogați, adică peste 44.000. Cu toate acestea, Europa (cu 35.180 de persoane ultra-bogate) a pierdut locul doi, care a fost preluat de Asia (cu 35.880 de persoane ultra-bogate), potrivit Wealth X.

Datele au mai aratat că numărul persoanelor din lume cu active nete de 5 milioane de dolari sau mai mult a crescut cu 9% in 2017, iar numărul celor cu active nete de peste 500 milioane de dolari a urcat cu 11%. România are cu 13% mai mulți milionari în dolari (cu active nete de/peste 5 milioane de dolari), numărul acestora ajungând în 2017 la 3.720 de persoane, iar prognoza ne spune că până în 2022 numărul va ajunge la 5.630.

Metodologia de calcul a Wealth X a luat în considerare creșterea PIB, performanțele piețelor bursiere și a altor investiții, precum și tendințele de distribuție a averilor. Moneda joacă, de asemenea, un rol important. Datele sunt exprimate în dolari americani și, ca urmare, schimbările monedelor locale în relație cu dolarul au avut și ele un impact.

Piata mega-tranzacțiilor (1 miliard de dolari sau peste) se schimbă rapid, anul trecut 43% din aceste tranzacții comerciale au fost făcute de investitori privați, în timp ce doar 31% de către investitori instituționali. Dacă în 2012 s-au înregistrat mega-tranzacții în valoare de 5 miliarde USD, în 2017 a avut loc o creștere cu 300%, ajungând la 5 miliarde USD.

Indicele de investiții de lux al Knight Frank (KFLII) a crescut cu 7% în ultimele 12 luni, până la sfârșitul anului trecut, arta ocupând locul întâi, cu o creștere record de 21%* pe parcursul lui 2017 (*datele Art Market Research). Această performanță puternică vine după câțiva ani în care arta a fost depășită de mașini clasice și vinuri însă vânzarea record de 450 milioane de dolari de anul trecut a lucrării Salvador Mundi, de Leonardo da Vinci, ne arată revenirea artei pe locul întâi.

Vânzări record au avut loc, de asemenea, și pentru o serie de alte categorii incluse în indice:

  • Pe piața autoturismelor clasice s-a licitat un Aston Martin DBR1 din 1956, cu 22.5 milioane de dolari – record pentru o mașină britanică
  • Ceasul Rolex Daytona a lui Paul Newman s-a vândut cu 17.8 milioane de dolari, fiind ghidat la 1 milion de dolari
  • Bijutierul din Hong Kong, Chow Tai Fook, a plătit 553 milioane de dolari HK pentru diamantul roz de 59.6 carate, Pink Star – un record Mondial pentru un diamant sau o bijuterie

Estimate la 200.000 lire sterline, un set de patru scaune rare din China, sec. XVI sau XVII, s-au vândut unui cumpărător din Asia cu 5,3 milioane de lire sterline.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii